Česká ekonomika i letos překonává odhady, roste o více než tři procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Meziroční růst české ekonomiky v 1. čtvrtletí letošního roku zpomalil na 3,1 procenta, přesto výrazně překonal odhady analytiků. "Solidní spotřeba domácností a silný výkon zahraničního obchodu poměrně uspokojivě kompenzovaly útlum v investiční aktivitě," uvádí hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu naopak mírně zrychlil na 0,5 procenta.

Výsledky vyplynuly z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. V posledním čtvrtletí loňského roku HDP rostl podle sezonně očištěných údajů o čtyři procenta. V prvním kvartále roku 2016 očekávali analytici zpomalení růstu až na 2,6 procenta a mezičtvrtletní růst kolem 0,3 procenta.

„Výsledek růstu české ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí potvrzuje předpoklady o výjimečnosti loňské expanze. Zpomalení meziroční dynamiky zapadá do obrázku pozorovaném i v ostatních zemích středoevropského regionu, pro které je společným znakem konec podpory v podobě dočerpání eurofondů z předchozího rozpočtového období,“ řekl ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

Česko se však na rozdíl od Polska a Maďarska vyhnulo mezičtvrtletnímu poklesu ekonomiky. „Meziroční růst se na rozdíl od mezikvartálního odchyluje od tržních očekávání směrem nahoru, což naznačuje, že ekonomika v předchozím období rostla o něco silněji, než bylo doposud uváděno,“ doplnil Rožumberský.

Růst HDP byl tažen všemi složkami poptávky, jak stabilně rostoucí spotřebou domácností a mírně rostoucí investiční aktivitou, tak zahraničním obchodem.

„Ekonomiku na začátku roku táhla – podle očekávání – hlavně domácí poptávka v podobě spotřeby domácností. S tím jak ubývá lidí bez práce a rostou reálné výdělky, lidé ochotněji utrácejí. Ostatně to už je řadu měsíců vidět na spotřebitelské důvěře a následně i v maloobchodních tržbách,“ doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Na trhu práce došlo v 1. čtvrtletí k výraznému zlepšení. Zaměstnanost v pojetí národních účtů vzrostla meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta.

Sobotka: Potrvzuje se správnost naší fiskální politiky

„Jsem rád, že se potvrdila správnost naší proinvestiční fiskální politiky,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zatímco v minulých letech byl podle něj ekonomický výkon brzděn vládními restrikcemi, současná vláda pomocí řady nástrojů od efektivního čerpání peněz EU až po zlepšení příjmů domácností prostřednictvím daňových slev opět přivedla zemi k ekonomické prosperitě.

Růst HDP o 3,1 procenta je signálem toho, že si česká ekonomika udržuje silný hospodářský růst, řekl Sobotka při dnešní návštěvě Královéhradeckého kraje.

„Soustředíme se na zvýšení podpory spotřeby domácností, včetně růstu důchodů, včetně růstu platů ve veřejném sektoru, ale i v dalších sférách ekonomiky,“ uvedl. Pro udržení růstu Sobotka pokládá za klíčové dobře připravit státní rozpočet na rok 2017 a zrychlit přípravy čerpání peněz z evropských fondů.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek růst HDP ale jako zásluhu vlády nevidí. „Pan premiér se samozřejmě chlubí, že je to díky dobré hospodářské politice, já to chápu, chlubil by se každý. Vládě se to ale přihodilo, vláda za to nemůže,“ řekl. Dodal, že vláda by měla dobrých časů využívat k systémovým změnám pro budoucí konkurenceschopnost a nevyhazovat populisticky peníze.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jde o pozitivní výsledek, který překonal očekávání svazu. Svaz také očekává další růst investic. „Investiční aktivita by podle naší predikce měla dále růst. Firmy ovšem navazují na silnější základnu podpořenou strukturálními fondy a efekt meziročních nárůstů obnovy fixního kapitálu je také o něco menší. Stále však mluvíme o kladných hodnotách,“ uvedl analytik svazu Václav Franče.