Česko má nejvíce lidí bez práce v historii, v lednu jich přibylo přes 40 tisíc

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na osm procent, byla tak o 0,6 procentního bodu vyšší než loni v prosinci. Počet lidí bez práce již atakuje hranici 600 tisíc.

Recese v průmyslu a stavebnictví si dál vybírá svou daň a lidí bez práce je rekordní počet. Za leden přibylo přes čtyřicet tisíc nových nezaměstnaných. Bez práce bylo v lednu podle pracovních úřadů 586 tisíc lidí. Volných pracovních míst v lednu ubylo. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Při pohledu na stav průmyslu a stavebnictví, které se propadají dvouciferným tempem, lze očekávat, že zlepšení se jen tak nedočkáme. Ekonomika pokračuje v recesi. Nová místa přibydou až na jaře díky sezónním pracím. Dlouhodobá místa budou vznikat jen výjimečně. Pro firmy je zajímavější v případě růstu poptávky přetížit stávající zaměstnance. Přesčasy v ekonomice klesají. Technicky to není problém. Problémem je, že není poptávka,“ říká k situaci Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance. S ním souhlasí i analytik ČSOB Petr Dufek.

Podíl nezaměstnaných na počtu obyvatelPodíl nezaměstnaných na počtu obyvatel | MPSV

„Leden podle očekávání přinesl další výrazný vzestup nezaměstnanosti. Na vině je recese české ekonomiky, která likviduje pracovní místa především ve stavebnictví a v průmyslu. A naopak nových pracovních míst zůstává pomálu,“ řekl Dufek. Určitý, zatím jen těžko odhadnutelný vliv má podle něj i chování některý firem, které si zvykly posílat své zaměstnance na zimu na úřad práce. „Na oživení ekonomiky, které by přineslo nová pracovní místa, si stále ještě musíme počkat,“ dodal.

Na konci ledna bylo k dispozici přes 33 tisíc volných míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 17,3 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník, a to 122,9. V Havlíčkově Brodě to bylo více než 100 lidí, v Mostě téměř 90 lidí, v Bruntále zhruba 73 lidí a v Děčíně téměř 60 uchazečů.

„Zvýšení počtu lidí bez práce za jediný měsíc o 40 tisíc je nejhorším výsledkem od prosince 2010, kdy propouštěla státní správa,“ míní analytik UniCredit Pavel Sobíšek. „Uvedený vývoj zapadá do kontextu vleklé recese v české ekonomice, která se koncem loňského roku zřejmě teprve blížila svému dnu,“ konstatoval. Sobíšek očekává, že počet nezaměstnaných ještě vzroste v únoru. „Od března se bude podíl nezaměstnných snižovat, a to nejen díky zahájení sezónních prací, ale i stabilizací v kmenové zaměstnanosti podniků,“ uvedl.

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních místVývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst | MPSV

Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 okresů. Největší byl v okrese Jindřichův Hradec, a to 18,3 procenta. V Domažlicích, Písku a Prachaticích to bylo shodně o 13,5 procenta. V okrese Jeseník nárůst činil 12,4 procenta, v okrese Plzeň-jih o 12,2 procenta a v Pelhřimově o 12,1 procenta.

Úřady práce v průběhu ledna nově zaevidovaly 83 505 uchazečů o práci. Ve srovnání s prosincem to bylo o 23 260 zájemců více a meziročně o 7794 lidí více.

Podporu v nezaměstnanosti v lednu pobíralo 138 104 uchazečů o zaměstnání, což je 23,6 procenta všech uchazečů vedených v evidenci. Loni v prosinci to bylo 19,8 procenta.