Česko má pátou nejnižší nezaměstnanost v EU, pomáhá sílící ekonomika

Výroba nábytku v české továrně americké firmy Steelcase

Výroba nábytku v české továrně americké firmy Steelcase Zdroj: ctk

Červnová nezaměstnanost v Česku klesla meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta, což je pátý nejlepší výsledek v celé Evropské unii. Bez práce bylo 451 395 lidí, to je nejméně od dubna 2009, uvedl Úřad práce ČR. Podle očekávání se na poklesu podílejí sezónní práce a silný ekonomický růst vytvářející rekordní počet volných míst.

“Nové zaměstnance nabírá především úspěšný exportně orientovaný průmysl a služby, které se již také konečně odrazily ode dna,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ve srovnání s ostatními zeměmi osmadvacítky si Česko stále vede výborně. „Má pátou nejnižší nezaměstnanost v rámci celé Evropské unie a lepšími výsledky se může pochlubit pouze Německo, Velká Británie, Malta a Lucembursko,“ řekl Dufek.

Noční můra pro podniky

Čeští zaměstnavatelé v červnu nabízeli skrze pracovní úřady téměř 97 tisíc míst, což je nejvíc od prosince 2008. Na jedno volné místo v průměru připadlo 4,7 uchazeče, přitom ještě loni to bylo jedeníct. Míra nezaměstnanosti je díky tomu už o 1,2 procentního bodu níže než loni.

Pro absolventy škol se nyní nabízí víc volných míst, než kolik absolventů úřad práce registruje. „O dlouho neviděné nabídce svědčí i méně oficiální data z internetových serverů. Potřeba najít nové spolupracovníky v klesající zásobě neumístěných nezaměstnaných se pro mnohé podniky stává noční můrou,“ poznamenal hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Pro ekonomiku tak podle něj nastává méně příjemná fáze cyklu, kdy bude pokles nezaměstnanosti spojen s více negativními faktory. „Měl by se také začít projevovat zvýšený tlak na růst mezd, který zatím ve statistikách příliš vidět není,“ dodal Sobíšek.

Také Dufek zdůrazňuje, že se stále rostoucí poptávka zaměstnavatelů po nových lidech zatím neprojevuje na mzdách. “Mzdový vývoj zůstává nadále velmi umírněný až utlumený. To ovšem vůbec neznamená, že se pod tlakem nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců brzy tato situace nezmění,” doplnil analytik ČSOB.

Graphical visualization of Cz Unemployment Rate

Nezaměstnanost neklesá pouze v nejúspěšnějších a nejsilnějších regionech, ale i tam kde je tradičně vysoce nadprůměrná. “To je nepochybně dobrá zpráva, i když překonat výrazné regionální rozdíly není v podstatě možné ani ve střednědobém horizontu,” řekl Dufek.

Zlepšení zaznamenaly všechny okresy, přičemž největší snížení bylo v Prachaticích. „Právě Prachatice jsou výjimečné v tom, že zde není problém najít zaměstnání - na jedno volné místo připadá 1,6 volného uchazeče. To je obrovský rozdíl oproti tomu, jaká je situace v Bruntále, kde na jedno místo čeká 19,6 uchazečů o práci,“ vysvětlil analytik Home Creditu Michal Kozub.

Pozitivní vývoj

Léto pokles podle Kozuba mírně zbrzdí, protože lidé zpravidla nastupují až se začátkem školního roku. Navíc postupně se budou na úřady práce hlásit i čerství absolventi, kteří si nenašli práci. Jejich největší nápor ale můžeme čekat až v září. „Přesto by to nemělo zásadně zamíchat s kartami a nezaměstnanost se bude držet stále velmi nízko,“ doplnil Kozub.

S tím souhlasí i Petr Dufek. „Na podzim na trh práce dorazí absolventi a hned potom začnou pozvolna končit i sezónní práce. V každém případě však vývoj na trhu práce bude po zohlednění tohoto tradičního vývoje velmi pozitivní a míra nezaměstnanosti na konci letošního roku zdaleka nedosáhne sedmi procent,“ uzavřel.

Nezaměstnaní po padesátce mají co nabídnout