Český vývoz klesl, přesto bilance obchodu s cizinou směřuje k rekordu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Obchod se zahraničím skončil v březnu přebytkem 21,7 miliardy korun, který byl meziročně o čtyři miliardy vyšší. Dařilo se zejména obchodu se stroji a dopravními prostředky, kde přebytek vzrostl o 6,4 miliardy korun. Vývoz českých exportérů meziročně klesl o 2,5 procenta, dovoz se snížil o 4,1 procenta. To lze podle analytiků vnímat jako varovně vztyčený prst. Vývoz i dovoz klesly jak v meziročním, tak v meziměsíčním vyjádření.

Na meziroční dynamice vývozu i dovozu se nepříznivě podepsaly brzké Velikonoce a zkrácení pracovního měsíce o jeden den. „Zpomalení obchodu bylo v korunovém vyjádření umocněno mírným posílením koruny vůči měnám hlavních obchodních partnerů s výjimkou eura,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Pokud se podle něj data o zahraničním obchodě očistí o sezónní a cenové vlivy, je možné konstatovat, že export nadále roste podobným tempem jako v předchozích měsících.

„Data o průmyslových objednávkách a exportním výkonu za březen lze vnímat jako varovně vztyčený prst. Údaje za letošní březen bych bral nicméně s určitou rezervou, neboť výsledky jsou negativně zkresleny vlivem velikonočních svátků,“ dodal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle Petra Dufka na jedné straně opět vidíme úspěch tuzemských automobilek, který se odráží ve zvýšené výrobě, zakázkách a samozřejmě vyšším exportu, na straně druhé celkový přebytek obchodu navyšují levnější suroviny.

Zahraniční obchod se zbožím v národním pojetí (v miliardách korun):Zahraniční obchod se zbožím v národním pojetí (v miliardách korun): | ctk

Zahraniční obchod letos podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela směřuje za rekordním přebytkem. „Čeští vývozci těží z rostoucí poptávky po autech nejen v Německu, ale i v celé eurozóně. Bilance obchodu se stroji a dopravními prostředky oproti loňskému dubnu vzrostla o silných 6,4 miliardy korun,“ dodal Zeisel.

Březnový výsledek příznivě ovlivnilo také snížení schodku v obchodu s minerálními palivy o 2,8 miliardy korun. Nepříznivý vliv měl naopak nižší přebytek obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím a s polotovary a materiály.

Obchod se státy Evropské unie snížil v březnu meziročně přebytek o 1,2 miliardy na 57,5 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 5,4 miliardy na 33,9 miliardy korun.

Obchodu se zahraničím se letos zatím daří. Přebytek za tři měsíce činí 68,6 miliardy korun, což je proti stejnému období loni o 14,7 miliardy korun víc. Vývoz za leden až březen vzrostl o 1,5 procenta, zatímco dovoz klesl o 0,2 procenta.