Čína má rekordní obchodní přebytek, vývoz i dovoz ale prudce klesly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Přebytek zahraničního obchodu Číny v říjnu dosáhl rekordních 61,64 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Vývoz i dovoz však prudce klesly, což posiluje očekávání, že Čína bude muset podniknout další kroky ke stimulaci domácí poptávky, když poptávka po jejím zboží v zahraničí zůstává slabá. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad.

Vývoz ze země se v říjnu meziročně snížil o 6,9 procenta a slabší byl již čtvrtý měsíc za sebou. Hodnota zboží a služeb dovezených do země pak klesla až o 18,8 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters přitom očekávali pokles vývozu jen o tři procenta a dovozu o 16 procent.

Cn Exports

Peking v letošním roce několikrát snížil úrokové sazby a uvolnil směnný kurz, aby podpořil ekonomiku. Nejnovější údaje naznačují, že ekonomika si stále nevede dobře a rizika se zvyšují.

Kombinovaný vývoz a dovoz za prvních deset měsíců letošního roku klesl o 8,5 procenta. To je výrazně pod oficiálním cílem pro celý letošní rok, který počítá s růstem o šest procent.

Minulý týden ministerstvo obchodu uvedlo, že hodnota čínského vývozu v letošním roce zůstane pravděpodobně na stejné úrovni jako v roce 2014. Dovoz by pak mohl ve čtvrtém čtvrtletí prudce klesnout. V příštím roce očekává ministerstvo stabilní růst kombinovaného vývozu a dovozu díky opatřením na podporu obchodu.

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí kleslo na 6,9 procenta. Poprvé od globální finanční krize se tak propadlo pod sedm procent.

Giganti sázejí na pád jüanu. Potápí jej zpomalení Číny i půjčky v dolarech

Ekonomové je vynášeli do nebes, dnes jsou země BRICS v průšvihu