Číňané lijí do fotbalové Slavie další kapitál

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: Slavia Praha - FK Mladá Boleslav, 26. listopadu v Praze. Hráči Slavie děkují fanouškům po konci utkání.

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: Slavia Praha - FK Mladá Boleslav, 26. listopadu v Praze. Hráči Slavie děkují fanouškům po konci utkání. Zdroj: čtk

Fotbalová Slavia Praha zaznamenala za minulou sezonu ztrátu přibližně 263 milionů korun, která byla způsobená tím, že většina příjmů z prodeje hráčů se projeví až v následujícím účetním období. Klub zároveň navýšil kapitál o téměř 322 milionů a zbavil se tím všech dluhů. 

Slavia dlužila téměř 322 milionů majiteli klubu čínské společnosti CEFC, která koupila pražský celek předloni v září. Navýšením základního kapitálu tato pohledávka zanikla a červenobílí jsou nyní zcela oddluženi.

V sezoně 2016/17 hospodařila Slavia se ztrátou přes 263 milionů před zdaněním. Záporný výsledek je ale podle klubu daný hlavně tím, že příjem z prodeje hráčů Antonína Baráka, Jiřího Pavlenky či Jaroslava Mihalíka se projeví až v dalším období. Celkový příjem z prodeje hráčů přesáhl 250 milionů korun.

Dosud investované prostředky se Slavii povedlo zhodnotit ziskem ligového titulu v minulé sezoně a postupem do základní skupiny Evropské ligy, což se také projeví až v tomto fiskálním roce. Trží hodnotu hráčského kádru nyní klub odhaduje na více než 30 milionů eur, což je přes 767 milionů korun. Slavia má na hráče nabídky přesahující tuto částku.

Čínská společnost CEFC převzala spolu s miliardářem Jiřím Šimáněm Slavii ve chvíli, kdy měl klub za předchozího majitele Aleše Řebíčka velké dluhy a hrozila mu insolvence. Krach vršovického celku se povedlo odvrátit a firma CEFC později získala Šimáněho podíl. Slavia se následně vrátila mezi českou ligovou špičku.