Fotbalová Sparta je po dvanácti letech v zisku

Zlínský obránce Lukáš Bartošák brání kapitána Sparty Josefa Šurala

Zlínský obránce Lukáš Bartošák brání kapitána Sparty Josefa Šurala Zdroj: ČTK

Sparťanský kapitán Josef Šural je ve formě, proti Zlínu se blýskl krásným gólem ze standardní situace
Fotbalisté Sparty se radují z vyrovnávací branky Josefa Šurala na hřišti Zlína
Fotbalisté Sparty se radují z vedoucí branky, kterou v 79. minutě vstřelil rakouský útočník Marc Janko
4
Fotogalerie

Na hřišti sice fotbalová Sparta příliš neválí, ale o to lépe se loni vyvíjelo její hospodaření. Za uplynulou sezónu skončila AC Sparta Praha fotbal v zisku 22,6 milionu korun. 

V minulé sezóně sice Spartě patřila v české lize až třetí příčka, ale na druhou stranu může být nadmíru spokojená se svým hospodařením. Skončila v zisku 22,6 milionu korun.

 

Tak skvělý finanční výsledek klub nepamatuje za posledních dvanáct let. Je totiž druhým nejlepším za dobu, co nejslavnější český fotbalový klub patří J&T a Danielu Křetínskému (spoluvlastník vydavatele deníku E15, pozn. red.), který je vládcem Energetického a průmyslového holdingu (EPH).

 

Fotbalová Sparta byla pod vládou skupiny J&T, která do klubu vstoupila v roce 2004, zisková jen první sezónu. Tehdy klub vydělal 31,8 milionu korun. Od té doby až do minulé sezóny hospodařila jen v červených číslech.

 

 

Celkem Sparta prodělala za tu dobu přes miliardu korun. Výsledky hospodaření zveřejnila Sparta na pozvánce na valnou hromadu, která se bude konat na začátku prosince.

 

AC Sparta Praha fotbal měla k 30.6. 2017 majetek v hodnotě 1,16 miliardy korun a vlastní kapitál 323,6 milionu korun. Tržby v minulé sezóně dosáhly výše 974 milionů.

 

Spartě ke kladnému hospodaření pomohl postup do jarní fáze Evropské ligy a prodej některých klíčových hráčů. Záložník Bořek Dočkal odešel do Číny, útočník Patrik Schick do Sampdorie Janov a záložník Ladislav Krejčí do Boloni.