Abellio CZ podalo námitku proti podmínkám soutěže o rychlíky

rychlíky

rychlíky Zdroj: profimedia.cz, E15

Dceřiná společnost Nizozemských drah, firma Abellio CZ, podala na ministerstvo dopravy námitku proti podmínkám přelomového tendru na dotované rychlíky z Ostravy přes Opavu do Olomouce. Firmě vadí, že rezort nezveřejnil současné tržby z této trati. Soukromníci tak mohou svou nabídku stavět pouze na odhadech, zatímco České dráhy znají přesná čísla. „Ta dokumentace není kompletní, my se takto domáháme práva. Aby bylo vůbec možné hovořit o soutěži,“ řekl deníku E15 šéf Abellia CZ Petr Moravec.

Jeho názor sdílí řada dalších alternativních dopravců. „Stát dělá velkou chybu. Ve výběrovém řízení musejí mít všichni stejné podmínky,“ řekl majitel RegioJetu Radim Jančura. Podobný hlas zní i z Veolia Transport ČR. Ministerstvo má nyní deset dnů na to, aby na námitku odpovědělo. „Já si samozřejmě uvědomuji, že jejich informační vybavenost je nižší. My ale více čísel k dispozici nemáme,“ tvrdí ředitel odboru veřejné dopravy Ondřej Michalčík. Údaje o tržbách jsou prý obchodním tajemstvím Českých drah, které si je po právu brání.

Abellio je rozhodnuto dotáhnout případ před antimonopolní úřad. Dopravce podpořil i železniční konzultant Emanuel Šíp. Podle něj může informační nerovnost vyústit v nízkou účast v soutěži. O vítězi má rozhodnout výše požadované dotace. Úsek Ostrava–Opava–Olomouc je první z řady plánovaných tendrů na státem dotované vlaky. Stát dá ročně za rychlíky čtyři miliardy.