Aerolinky LOT požádaly o státní pomoc, chtějí miliardy korun

Polský národní dopravce LOT požádal o státní pomoc

Polský národní dopravce LOT požádal o státní pomoc Zdroj: E15 Stepan Bruner

Polská letecká společnost LOT požádala o státní podporu, v jejíž první fázi chce získat 400 milionů zlotých (zhruba 2,5 miliardy korun). Oznámilo to dnes polské ministerstvo státního pokladu. Neupřesnilo však, jakou celkovou pomoc hodlají aerolinky od vlády požadovat.

Společnost LOT je již několik let ztrátová. Firma se potýká s ostrou konkurencí a stoupajícími cenami pohonných hmot. „Provedeme hlubokou restrukturalizaci,“ řekl mluvčí LOT. „Ve středu se setkám se zaměstnanci. K dispozici pak bude více informací,“ dodal.

Polská vláda, která kontroluje 93 procent LOT, se pro aerolinky snažila najít investora, ale bez úspěchu. Před několika měsíci zkrachovaly její rozhovory s tureckou společností Turkish Airlines.

Investora nyní hledají rovněž České aerolinie, o které podle vlády projevily zájem firmy Qatar Airways a Korean Air. Katarská letecká společnost Qatar Airways dnes ale uvedla, že se ještě nerozhodla, zda se privatizace Českých aerolinií zúčastní.

Podle informací českého ministerstva financí se nicméně katarské aerolinie příští týden mají společně s firmou Korean Air zúčastnit prezentace hospodaření a fungování ČSA v Praze. O prodeji části ČSA by kabinet mohl rozhodnout v dubnu nebo květnu příštího roku.