Aerolinky pravděpodobně prohrají boj o evropské emisní povolenky

Americké letecké společnosti by měly prohrát svůj soudní spor s Evropskou unií, kterou žalují kvůli připravovaným emisním povolenkám pro leteckou dopravu. Prohlásila to generální advokátka Evropského soudního dvora Juliane Kokottová. Její stanovisko není závazné, soud se jím ale obvykle řídí.

„Zahrnutí mezinárodní letecké dopravy do evropského systému obchodu s emisními povolenkami je v souladu s mezinárodním právem,“ uvedla Kokottová. Ceny emisních povolenek na prosinec na londýnské burze stouply po zprávě o 3,6 procenta na 10,60 eur.

Společná žaloba American Airlines a Asociaceletecké dopravy v Americe tvrdí, že emisní povolenky by se neměly vztahovat na dopravce se sídlem mimo EU. Postoj Evropské komise je ale takový, že pokud chtějí zámořské aerolinky přistávat na evropských letištích, musí se na ně vztahovat stejná pravidla, jako na ostatní společnosti.

Zavedení emisních povolenek se nelíbí ani mezinárodní letecké asociaci IATA. Názor Kokottové „mezinárodní společenství nesdílí, prohlásil šéf organizace Tony Tyler. „Vážné námitky“ má proti povolenkám i Vláda USA.

Eurokomisařka pro životní prostředí Connie Hadegardová emisní povolenky hájí. Podle ní sice EU nechce světu diktovat, co je správné, letecké doprava ale nemůže být ze systému ekologických opatření vyloučena navždy. Zahrnutí aerolinek do systému emisních povolenek by mělo začít platit od ledna 2012. Některé evropské letecké společnosti již oznámily, že dodatečné náklady na jejich nákup promítnou do cen letenek.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.