Air France se dohodly s odbory, zaměstnanci dostanou přidáno

Airbus A380

Airbus A380 Zdroj: profimedia.cz

Air France, Airbus A320
Palubní personál Air France
Letadlo společnosti Air France
Letadlo společnosti Air France
5
Fotogalerie

Francouzské aerolinky Air France podepsaly novou mzdovou dohodu s odbory. Oznámila to mateřská společnost Air France-KLM. Končí tak dlouhotrvající a nákladný spor mezi vedením a odbory, který v letošním roce způsobil řadu stávek a rušení letů.

Zaměstnancům Air France se podle dohody zvýší mzdy o dvě procenta, a to zpětně od začátku letošního roku. Od příštího roku mají mzdy vzrůst o další dvě procenta.

Mzdovou dohodu podepsalo pět ze sedmi odborových svazů v aerolinkách, které zastupují 76,4 procenta zaměstnanců. Dohoda je proto považována za platnou a může být realizována, oznámily aerolinky.

Kvůli stávkám v letošním roce musela společnost zrušit stovky letů. V první polovině letošního roku zaměstnanci stávkovali 15 dní a firma přišla o 335 milionů eur (8,7 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

Kvůli sporu letos v květnu odstoupil generální ředitel Jean-Marc Janaillac, když zaměstnanci ve vnitropodnikovém referendu překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. Minulý měsíc se funkce ujal Benjamin Smith, který předtím působil v Air Canada.

Smith má za sebou zkušenosti s jednáním s odbory v Air Canada, v roce 2015 vedl úspěšné jednání o desetileté mzdové dohodě. Smith v dnešním prohlášení uvítal dohodu a poděkoval všem za důvěru a za kvalitu jednání v posledních týdnech.