Singapurské aerolinie spouštějí nejdelší linku světa

Airbus A350

Airbus A350 Zdroj: Profimedia

Airbus A350
Airbus A350
Airbus A350
Airbus A350
Airbus A350
12
Fotogalerie

Rekordních 15 341 kilometrů. Tak dlouhá je nová nejdelší komerční letecká linka, kterou otevírají Singapurské aerolinie. Nabízí letenky ze Singapuru na newyorské letiště Newark. Cena za téměř devatenáctihodinový let obvykle začíná na 24 tisících korunách. Dopravce překonal rekord konkurenčních Katarských aerolinií, jejichž linka mezi novozélandským Aucklandem a Dauhá v Kataru byla dosud tou vůbec nejdelší.

Velmi dlouhých spojů bude na trhu dál přibývat. Ještě během října začnou létat mezi newyorským letištěm JFK a Manilou, respektive Bombají, Filipínské aerolinie a Air India. Australský dopravce Qantas zase plánuje v březnu příštího roku spuštění linky z Perthu do Londýna. Novinka Singapurských aerolinií však zůstane nadále tou vůbec nejdelší.

„Extrémně dlouhých linek přibývá. Očekávám, že jich budou aerolinky na trh přivádět čím dál více. Je to dané jednak vysokou poptávkou po rychlých spojích bez přestupů a jednak technologicky vyspělými letadly schopnými létat v ekonomickém režimu,“ řekl deníku E15 Petr Kováč, odborník na letectví z poradenské společnosti C-CorpFin.

Singapurské aerolinky nasadí na nejdelší linku světa Airbus A350, jenž dokáže uletět až osmnáct tisíc kilometrů a vydržet ve vzduchu až dvacet hodin. Dopravce prodává vždy 67 letenek do byznysové třídy a 94 do prémiové.

„Letadlo má rozumnou spotřebu paliva, myslím, že byznysový model nové nejdelší linky světa určitě může fungovat,“ doplnil Kováč. K nově zavedené lince od listopadu přidají Singapurské aerolinie ještě spoj do Los Angeles a poté do San Francisca.

Nabídku dálkových letů postupně rozšiřuje i Letiště Václava Havla. Nejdále lze z Prahy přímo doletět do čínské Šanghaje s China Eastern Airlines, 8,5 tisíce kilometrů dlouhý let obvykle trvá přes deset hodin. Podle vzdálenosti následují Soul, Peking, Si-an a Čcheng-tu.

„Počty přímých dálkových leteckých spojení z Prahy v posledních letech rostou. Naposledy oznámenou dálkovou linkou je spoj společnosti United do Newarku provozovaný od června příštího roku,“ uvedl pro E15 Roman Pacvoň, mluvčí pražského letiště. „Kromě toho sledujeme dlouhodobě výrazný potenciál pro přímé lety také v Severní Americe nebo Asii,“ zakončil Pacvoň. Konkrétně letiště usiluje o Chicago, Bangkok, Hongkong a Tokio.

Nejdelší přímé lety z Letiště Václava Havla

Šanghaj - vzdálenost 8 528 km - China Eastern Airlines - doba letu 10,5 hodin

Soul - vzdálenost 8 245 km - Korean Air, ČSA - doba letu 10,0 hodin

Peking - vzdálenost 7 471 km - Hainan Airlines - doba letu 9,3 hodin

Si-an - vzdálenost 7 446 km - China Eastern Airlines - doba letu 9,25 hodin

Čcheng-tu - vzdálenost 7 440 km - Sichuan Airlines - doba letu 9,25 hodin