Airbus přišel o objednávku na 45 letadel

Airbus 320neo

Airbus 320neo

Dubajská společnost DAE Capital specializující se na pronájem dopravních letounů zrušila svou objednávku na 45 strojů od evropského výrobce Airbus za 5,8 miliardy dolarů (98,6 miliardy korun). Panují obavy, že hospodářskou krizí těžce zasažená firma zruší i kontrakt v hodnotě devíti miliard dolarů s konkurenčním Boeingem.

Mluvčí Airbusu agentuře Reuters potvrdil, že DAE Capital stornovala svou objednávku modelů A320 a A350. Spolu s dalšími zrušenými nákupy se tak sníží počet prodaných letounů za první pololetí letošního roku z 777 na 640 strojů. Do těchto čísel jsou již započítány rekordní objednávky čítající 180 a 200 letounů od indické letecké společnosti IndoGo a malajských nízkonákladových aerolinek Air Asia. Firma částečně vlastněná dubajským vládnoucím rodem již dříve odvolala další objednávku za 4,7 miliardy dolarů.

I přes tuto ztrátu ale Airbus letos nad svým americkým rivalem v prodejích výrazně vede. Boeing totiž získal jen 361 objednávek, jejichž část je navíc pouze nezávazná. DAE Capital má u výrobce ze Spojených států objednáno 56 letounů včetně 15 nákladních verzí nového typu 747-8, který se velikostně téměř vyrovná Airbusu A380.

Vlnu poptávky, která vyvrcholila na nedávném pařížském aerosalonu, ale táhnou úsporné modely. Největšími zákazníky jsou aerolinky z Indie a východní Asie, jejichž trhy rostou podle posledních dat mezinárodní agentury IATA nejrychleji.

Dubai Aerospace Enterprise, pod níž patří i DAE Capital, byla založena v roce 2006 a o rok později objednala přes 200 letadel. Její ambiciózní nástup ale zbrzdila světová finanční krize. Loni firma postoupila některé své objednávky aerolinkám Emirates.