Akcie Qantasu se rekordně propadly, zisk klesne až o 90 procent

Qantas

Qantas Zdroj: wikimedia.org

Australské aerolinky Qantas by se poprvé od privatizace v roce 1995 mohly propadnout do ztráty. Oznámila to dnes firma, její akcie se po zprávě propadly téměř o pětinu na svou historicky nejnižší hodnotu.

Zisk před zdaněním ve finančním roce 2011-2012 podle firmy klesne na 50 až 100 milionů dolarů. Loňský zisk přitom činil 522 milionů dolarů. Šéf Qanatasu Alan Joyce uvedl, že poslední měsíce byly pro dopravce obzvláště obtížné, a je proto nutné varovat investory.

Akcie na zprávu zareagovaly prudkým propadem o 18,7 procenta na 1,14 dolaru. Dosáhly tak své historicky nejnižší úrovně.

Ztráty v mezinárodní divizi se prý zdvojnásobí na 450 milionů dolarů, zatímco místní linky jsou ziskové. Firma proto před dvěma týdny představila plán na rozdělení těchto dvou oblastí podnikání. Restrukturalizace si vyžádá dalších 380 milionů dolarů.

„Snižujeme náklady a efektivně přerozdělujeme umístění letadel a kapitálu. Díky změnám bychom měli ročně ušetřit 300 milionů dolarů,“ řekl Joyce, podle nějž by měla být mezinárodní divize opět zisková v roce 2014. Pětiletý plán úspor počítá i s propuštěním tisícovky zaměstnanců. Další úspory vzniknou zmenšením center údržby a oprav.

Plán na rozštěpení firmy vyvolal spekulace, že do dopravce by mohl vstoupit zahraniční investor. Podle analýzy Deutsche Bank by to mohly být například aerolinky Emirates. Joyce tyto spekulace odmítl. Zánik či prodej mezinárodní divize ale není pravděpodobný, protože ta přináší cestující síti domácích linek.

Letecká doprava se s klesajícími zisky potýká celosvětově. Mezinárodní organizace pro leteckou dopravu IATA snížila svůj odhad letošního zisku odvětví z 3,5 na 3 miliardy dolarů.