Amazon si patentoval létající sklady, zboží vám doručí dron

První let vzducholodě Airlander 10 dopadl lépe.

První let vzducholodě Airlander 10 dopadl lépe. Zdroj: Reuters

Sklad Amazonu PRG2
Třídící linka ve skladu Amazonu
Balící linka Amazonu
Nová skladovací věž Amazonu
Nová skladovací věž Amazonu
12
Fotogalerie

Logistický gigant přišel s novým nápadem létajících skladů - vzducholodí - a doručování zásilek pomocí dronů, společnost si ho rovnou patentovala.

Amazon otevírá nové obrovské sklady, hledá ale i další využití prostoru. Nejvíce volného místa se nachází ve vzduchu vysoko nad zemí, proč tedy neskladovat zboží tam.

Společnost přišla s nápadem vybudovat létající sklady, které by ve vzduchu držely vzducholodě naplněné plynem. Z této vzducholodě pak budou startovat drony naložené rozmanitým zbožím, které dopraví až k zákazníkovi.

Nové řešení má několik výhod. Létající sklady mají být méně energeticky náročné, protože vzducholodě budou naplněné lehčími plyny, než je okolní vzduch. Profitovat bude ale i zákazník. Létající sklady distribuci zefektivní, čímž se zkrátí čekací doba.

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Vzducholodě se budou pohybovat v hustě zalidněných oblastech, doručovací doba se tím ještě více zkrátí. Samotný sklad se  bude nacházet ve vysoké nadmořské výšce, i s tím patentovaný návrh počítá. „Patent také popisuje , jak kyvadlová doprava nebo menší lodě mohou být využity k dopravě zaměstnanců do skladů a zpět,“ řekl Michael Nunez z technologického webu Gizmodo pro techxplore.com.