American Airlines díky levnému benzinu zdvojnásobily zisk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Aerolinkám American Airlines Group Inc. stoupl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 97 procent na rekordních 1,7 miliardy dolarů, tedy 42 miliard korun. Hospodaření firmy podpořily nižší provozní náklady, hlavně pokles cen leteckého benzinu, které vyrovnaly i negativní dopad slabších příjmů. Firma, která je největší leteckou společností na světě, to uvedla v dnešním prohlášení.

Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 2,62 dolaru, a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří v průměru čekali zisk 2,6 dolaru na akcii. Celkové příjmy se snížily o 4,6 procenta na 10,8 miliardy dolarů. K poklesu přispěl silný dolar, který má negativní dopad na poptávku po letech ze zahraničí do USA.

Příjem na sedadlo a míli, což je měřítko pozorně sledované investory, se snížil o 6,4 procenta. Kapacita přepravy se zvýšila o 1,9 procenta a obsazenost letadel o 1,1 procenta.

Vývoj akcií American Airlines

Zdroj: euroinvestor.com

Ceny ropy od loňského června klesly o více než 50 procent, což mělo dopad i na snížení cen leteckého benzinu. Výdaje aerolinek na pohonné hmoty se tak ve čtvrtletí snížily na 2,1 miliardy dolarů z loňských 3,4 miliardy dolarů.

Vyplatí dividendu

Firma současně oznámila, že odkoupí vlastní akcie za dvě miliardy dolarů. Program má být dokončen do konce dubna 2016. Vyplatí také dividendu deset centů na akcii.

American Airlines Group je holdingovou společností, pod kterou spadají aerolinky American Airlines, US Airways a regionální partneři American Eagle a US Airways Express. Denně vypraví v průměru 6700 letů do téměř 350 destinací ve více než 50 zemích.