Americká letiště se učí šetřit, využívají solární energii

Letiště St Paul v Minneapolis

Letiště St Paul v Minneapolis Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Corey Seeman via Flickr

Americká letiště už delší dobu s vysokými náklady na provoz. Řada provozů proto vsadila na solární panely, aby ušetřila.

Solární kolektory v současné době instaluje napříkald mezinárodní letiště St Paul v Minneapolis. Jde o největší solární projekt státu Minnesota. Stavba za 25 milionů dolarů na hlavním terminálu má vyprodukovat tři megawatty elektřiny ročně a především snížit téměř 20 procent z celkové spotřeby elektřiny letiště.

„Projekt jako tento sníží emise oxidu uhličitého a zároveň pomůže vytvořit tisíce nových pracovních míst,“ pochvaloval si guvernér Minnesoty Mark Dayton.

Solární panely rostou i na dalších letištích

V USA ovšem nejde o ojedinělý případ. Solární panely v posledních letech rostou i na dalších amerických letištích. Nárůst lze přičíst agentuře Federální letecké správy (v originále Federal Aviation Administration, dále jen FAA), která už před lety doporučila ve svém programu šetření pomocí solární energie.

Která americká letiště mají solární panelyKterá americká letiště mají solární panely | HMMH.comKterá americká letiště mají solární panely?

Náklady amerických letišť jsou aktuálně tak vysoké, že většina provozů každý rok přichází o peníze. Podstatnou část těchto nákladů mají na svědomí právě platby za energie. Dokonce jak uvedl Airport Cooperative Research Program (ACRP), letiště jsou v USA standardně největšími veřejnými uživateli energie. Podle ACRP jsou energie druhou nejdražší položkou hned po personálu.

Jeden způsob, jak snížit náklady na energii, je jednoduše snížit spotřebu elektrické energie, což je důvod, proč mnoho letišť vsadilo právě na solární panely.

„Zájem letišť o solární energii rychle roste. Je to způsob, jak snížit provozní náklady a prokázat závazek k udržitelnému rozvoji,“ tvrdí Harris Miller z poradenské firmy Miller & Hanson, která pomohla vytvářet , jak co nejefektivněji sluneční kolektory na letištích využívat.

Otázka ekologie

Nejde o všem jen o peníze. Letišťě se uchylují k instalaci solárních panelů ve svých prostorách také kvůli ekologii, potvrzuje manažerka mezinárodního letiště v Denveru Kim Dayová. Právě zde je mimochodem možné vidět jeden z největších solárních projektů na světě.

„Podporujeme alternativní energie, protože tyto projekty jsou dobré pro životní prostředí. Samozřejmě se to také odráží na našich nákladech,“ uvedl Dayová.

FAA v rámci programu Voltuary Airport Low Emissions (VALE) odhaduje, že díky solárním panelům americká letiště každoročně sníží emise o 370 tun, píše web ThinkProgress.org. Pro ilustraci, to je jako kdyby každý rok zmizelo ze silnic více než 20600 automobilů,