Americký fond TPG koupil evropské sklady

Nový majitel. Změna vlastníka se týká i logistického centra P3 v polské Poznani

Nový majitel. Změna vlastníka se týká i logistického centra P3 v polské Poznani Zdroj: P3

O jednu z největších realitních transakcí v Evropě se letos postarala firma sídlící v Praze. Jde o PointPark Properties (P3), která na evropském kontinentu staví a provozuje moderní sklady.

Firmu s aktivy v hodnotě kolem 19 miliard korun nyní od bahrajnské společnosti Arcapita koupil za blíže neurčenou cenu americký investiční gigant TPG ve spolupráci s kanadským investorem Ivanhoé Cambridge.

„Nová investice umožní urychlit naši expanzi jak na stávajících, tak na nových trzích,“ uvedl generální ředitel P3 Ian Worboys.

Arcapita chtěla výrazný podíl v PointParku prodat už před rokem prostřednictvím vstupu na londýnskou burzu. Tento záměr ale brzy vzdala.

„S aktivy strategicky umístěnými na hlavních leteckých, námořních a železničních cestách nabízí P3 velmi atraktivní možnosti růstu a přispěje k diverzifikaci našeho realitního portfolia,“ sdělil Meka Brunel, výkonný viceprezident Ivanhoé Cambridge pro Evropu. Sází i na poptávku po skladech taženou oblibou on-line nákupů.

P3 má v Evropě 48 logistických nemovitostí a pozemky, které umožňují výstavbu dalších více než půl milionu skladových ploch. V Česku provozuje areály u dálnic D1 a D8.

Nejlepší roční výnosy z investic do industriálních nemovitostí se v Evropě drží nad sedmi procenty ročně, což je více než u kanceláří nebo obchodních center, vyplývá z nového přehledu poradenské firmy CBRE. Nájemné za evropské sklady se přitom mírně zvyšuje.

Třeba firma LogiCor, součást americké realitní skupiny Blackstone, už oznámila, že chce kvůli tomu do roku 2015 své evropské portfolio průmyslových realit zdvojnásobit.

Ian Worboys: Sídlo v Praze je pro PointPark strategické