Balíky pomohly České poště zvednout zisk o 59 procent

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta loni zvýšila zisk o 59 procent na 419 milionů korun. Provozní výnosy stouply o jedno procento na 20,8 miliardy Kč. Firma loni posílila zejména v balíkových službách, kde se stala jedničkou na trhu, naopak ztratila v doručování dopisů a poukázek.

Vedle příjmů z balíkových služeb se poště dařilo zvyšovat výnosy z elektronických služeb a služeb pro stát. „Pošta musí hledat další zdroje výnosů, je proto potěšující, že k pozitivnímu hospodářskému výsledku minulého roku významně přispěly zcela nové služby, kam patří zejména distribuce novin nebo celní deklarantství. Skutečnost, že se stala lídrem balíkového trhu, ukazuje, že podnik dokáže zákazníkům nabídnout kvalitní služby i v oblastech, které jsou léta otevřené plné konkurenci,“ uvedl generální ředitel Petr Zatloukal.

Výši zisku ovlivnila výplata mimořádné odměny 200 milionů korun, kterou si rozdělili všichni provozní pracovníci za splnění obchodně-provozních cílů. Jde o většinu lidí ze 33 200 zaměstnanců pošty.

Rok 2011 byl pro podnik obdobím intenzivních příprav na liberalizaci, pokračoval ve zlepšování logistické sítě a pracovních procesů, investice směřovaly zejména do posilování provozních technologií, datové infrastruktury a také kontaktních míst občanů se státní správou CzechPOINT. Celkem pošta investovala 1,2 miliardy korun, což je zhruba stejně, jako v roce 2010.