Bezplatné dobíjení elektromobilů Tesla skončí, noví majitelé dostanou jen tisíc mil

Americký elektromobil Tesla Model S (Profimedia.cz)

Americký elektromobil Tesla Model S (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Tesla Model S
Made in USA. Ve Frankfurtuse připomněl i supersportovníelektromobil Tesla Roadster,který zrychluje z 0-100 km/hza 4 sekundy
Tesla Model S
Tesla Roadster u nabíjecí stanice
První model Tesla Roadster se už nevyrábí, ale v prodeji ještě stále je.
10
Fotogalerie

Budoucí majitelé elektrických vozů Tesla už nebudou mít k dispozici zdarma celosvětovou síť dobíjecích stanic provozovaných touto firmou. K autům objednaným po 1. lednu 2017 získají zdarma pouze kredit k ujetí vzdálenosti zhruba 1000 mil (1609 km). Po využití kreditu už budou za dobití platit. V tuzemsku je zatím pouze jediná dobíjecí stanice Tesly.

Automobilka dnes zároveň ujistila, že majitelé aut objednaných do konce letošního roku budou mít dobíjení stále zdarma.

Výši poplatku zatím firma nezveřejnila. Pouze uvedla, že dobíjení bude stát méně, než kolik by stál benzin do srovnatelného benzinového vozu. Cena by přitom mohla časem kolísat a bude se lišit v jednotlivých regionech podle toho, kolik tam stojí elektřina. Bližší podrobnosti chce firma zveřejnit později.

Zpráva automobilky znamená, že nabíjení zdarma se nebude vztahovat na nový Model 3, jehož cena má činit 35.000 USD (860.000 Kč). Toto auto se má začít vyrábět ve druhé polovině příštího roku.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz (SUV) Model X, který se začal prodávat loni v září. Koncem března firma představila nový elektromobil Model 3, což je první vůz této automobilky určený pro masový trh. V letošním roce očekává Tesla zvýšení odbytu na téměř 80.000 vozů z loňských 50.500.

Česká republika je přitom pro americkou firmu zatím pole neorané. Funguje zde jediná extra rychlá dobíjecí stanice u Humpolce. V sousedním Rakousku je takových stanic deset.