Bombardier bude v Británii propouštět

Lokomotiva Bombardieru

Lokomotiva Bombardieru

Kanadský výrobce dopravního zařízení Bombardier propustí v Británii více než 1400 z celkem tří tisíc zaměstnanců. Firma se rozhodla snížit počet zaměstnanců, protože se jí nepodařilo získat kontrakt na výrobu vlakových souprav a většinu současných kontraktů dokončí v září. Bombardier je největším výrobcem vlaků na světě.

Společnost v prohlášení upřesnila, že z jejího závodu v Derby odejde 446 zaměstnanců na trvalý pracovní poměr a 983 zaměstnanců se smlouvou na dobu určitou. Bombardier je jediným výrobcem vlaků v Británii a v současnosti vyrábí soupravy pro londýnské metro.

Bombardier měl zájem o výrobu nových osobních vlaků pro spojení mezi městy Brighton a Bedford. Kontrakt na 1200 vagonů však získal německý Siemens. Ten přislíbil, že přijme v Británii kvůli výrobě vlaků 650 lidí.

Odborům se vítězství Siemensu nelíbí a vyzvaly vládu, aby změnila své rozhodnutí. Siemens sice slíbil vytvořit nová místa v Británii, upozorňují však, že nejvíce bude z kontraktu těžit Německo, napsaly agentury AP a Reuters.

Bombardier působí v České republice prostřednictvím českolipské firmy Bombardier Transportation CR. Ta dodává například komponenty pro vlaky pařížského metra nebo regionální vlaky pro německé a francouzské dráhy. Většina její produkce míří do zahraničí.

Do povědomí občanů v České republice se firma zapsala sporem se společností Škoda Transportation, který v květnu vrcholil zabavením škodovácké lokomotivy ve Vídni. Škoda Transporatiton tehdy uvedla, že krok Bombardieru považuje za šikanózní a poškozující její dobré jméno. Také se obávala toho, že by krok rakouských úřadů mohl zpozdit uvedení lokomotivy, kterou společnost považuje za své trumfové eso, na trh.