Bratislava přilákala nové aerolinky, počet dopravců se skoro zdvojnásobí

Airbus A320 aerolinek Niki

Airbus A320 aerolinek Niki Zdroj: Angel Ferrer, Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Bratislavské letiště M.R. Štefánika, které dlouhodobě čelí poklesu počtu odbavených cestujících, přilákalo nové dopravce. Létat ze slovenské metropole začnou nízkonákladové letecké společnosti Niki a flydubai. Rakouský dopravce Niki spojí Bratislavu i s blízkým vídeňským letištěm.

Generální ředitel aerolinek Niki Christian Lesjak novinářům řekl, že společnost na jaře příštího roku zavede linku ze slovenské metropole do Bruselu a na středomořský ostrov Mallorca, který je oblíbeným cílem turistů. V příštím roce tato dceřiná firma letecké společnosti Air Berlin podle něj plánuje z Bratislavy přepravit čtvrt milionu lidí.

Niki zavede také přelety mezi bratislavským a vídeňským letištěm, které jsou od sebe vzdáleny po silnici jen několik desítek kilometrů. To z linky dělá jednu z nejkratších v Evropě. Z letiště v rakouském Schwechatu pak cestující budou moci pokračovat v letech do řady destinací, které největší slovenské letiště nenabízí.

Bratislava bude mít také přímé letecké spojení do Dubaje, které už tento měsíc začne provozovat letecká společnost flydubai.

Ryanair chystá expanzi

Největším přepravcem na bratislavském letišti jsou irské nízkonákladové aerolinky Ryanair. Dopravce v listopadu oznámil, že v příštím roce zřídí svou další základnu právě na letišti ve slovenské metropoli.

Do Bratislavy pravidelně létají ještě České aerolinie na lince z Prahy přes slovenskou metropoli do Košic a ruský dopravce UTair. S příchodem nových společnosti se tak počet dopravců obsluhujících místní letiště zdvojnásobí.

Bratislavské letiště je dlouhodobě ve stínu blízkého vídeňského letiště. Letišti M.R.Štefánika loni pátým rokem po sobě klesl počet odbavených cestujících, a to o tři procenta na 1,37 milionu lidí. Roční kapacita letiště činí pět milionů osob.