Brno zřejmě přijde o letecké spojení s Prahou

Mezi Prahou a Brnem bude od 1. listopadu létat ostravská firma JOB AIR - Central Connect Airlines (CCA). Nahradí zrušený spoj Českých aerolinií.

Mezi Prahou a Brnem bude od 1. listopadu létat ostravská firma JOB AIR - Central Connect Airlines (CCA). Nahradí zrušený spoj Českých aerolinií.

Cestující z Brna od letošního 25. července zřejmě přijdou o přímé letecké spojení s letištěm Praha-Ruzyně. Pravidelné lety mezi oběma městy od tohoto data jejich provozovatel společnost Central Connect Airlines (CCA) ruší. Poslední let se uskuteční v pátek 22. července, všechny další lety z rezervačních portálů zmizely, uvedl dnes server Planes.cz. Firma definitivní konec linky Praha-Brno oficiálně zatím nepotvrdila.

Společnost Central Connect Airlines začala linku provozovat poté, co ji vloni v listopadu České aerolinie opustily. Díky takzvané code-share spolupráci byly lety označeny jako společné, CCA tak měl přístup do rezervačního systému ČSA a cestující mohli pokračovat s jednou letenkou ČSA z Prahy dále do Evropy.

Podle serveru Idnes.cz ale linka létala využitá v průměru méně než z poloviny. Ztrátovost tak bude zřejmě hlavním důvodem jejího konce.

Pravděpodobný zánik linky kritizoval jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj ČSA, které linku provozovaly dřív a poté se dohodly s CCA, neměly zájem na podpoře a rozvoji leteckého spojení Brno - Praha.

„Mrzí mě, jak národní dopravce soustředí pozornost pouze na pražské letiště a na regionální leteckou dopravu a leteckou dostupnost Moravy zcela pomíjí,“ uvedl Hašek. Kvůli záležitosti chce jako poslanec interpelovat ministry dopravy a financí.

Central Connect Airlines jsou soukromou regionální společností, provozující pravidelné linky a charterové lety. Společnost sídlí na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě, své lety ale provozuje i z dalších letišť. CCA provozuje letadla typu SAAB 340, a to jak v pasažérské, tak v nákladní verzi.