Brusel schválil moravské dálnice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Evropská unie částečně prolomila ledy panující při schvalování příspěvků na české silniční stavby. Brusel aktuálně přiklepl více než šest miliard korun na takzvanou Moravskou křižovatku, tedy dálnici D1 u Kroměříže a silnici R55 u Hulína.

Již dokončená Moravská křižovatka je zatím největším českým dopravním projektem (z deseti schválených), kterému evropští úředníci dali zelenou. Zároveň jde po obchvatu Moravských Budějovic o teprve druhý projekt z oblasti výstavby silnic. České republice se totiž daří prosazovat především lépe připravené železniční stavby. O tom svědčí i skutečnost, že spolu s Moravskou křižovatkou komise odsouhlasila i miliardový příspěvek na modernizaci pražského hlavního nádraží.

Zvláštní schválení unie musí mít všechny příspěvky nad 50 milionů eur. Schvalování silničních staveb vázne především kvůli pochybnostem Bruselu v oblasti životního prostředí. Navíc kvůli časovému skluzu a chybám v tendrech na zhotovitele České republice hrozí, že nedostane 11 miliard z unijních fondů, se kterými počítá. To se týká například dálnice D8.