ČD vyplatí prohrané peníze, Škoda Transportation si přijde na půl miliardy

elektrická lokomotiva Škoda 109 E

elektrická lokomotiva Škoda 109 E Zdroj: Skoda Transporation

České dráhy (ČD) zaplatily skoro půl miliardy korun z prohrané arbitráže se společností Škoda Transportation, uvedli mluvčí drah Radek Joklík a mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. Doplatek za dodávku lokomotiv řady 380 dopravce uhradí navzdory tomu, že jej ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) vyzval, aby nic neplatil.

„Mohu potvrdit, že první doplatek kupní ceny jsme včera (ve čtvrtek) obdrželi na naše účty,“ řekla Černá. Podle Joklíka představenstvo ČD rozhodlo o vyplacení 468 milionů korun ve čtvrtek, přiměla ho k tomu obava z možných sankcí.

„Především jde o hrozbu zahájení exekučního řízení ze strany Škody Transportation, což by negativně ovlivnilo obchodní činnost, vztahy s věřiteli a mohlo ohrozit proces plánované emise cenných papírů,“ uvedl Joklík.

Dráhy vedou se strojírenskou firmou Škoda Transportation dlouhodobý spor o cenu dodávky 20 lokomotiv řady 380. Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře počátkem týdne určil, že dráhy mají škodovce doplatit 468 milionů korun jako doplatek ke kupní ceně a dalších 760 milionů jako inflační navýšení. České dráhy už proti výsledku arbitráže podaly žalobu k soudu.

Ťok: Tunelování v přímém přenosu

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ve středu , aby prohranou částku nehradilo. „Toto je situace, kdy dochází v přímém přenosu k tunelování Českých drah a já jsem tady od toho, abych v této věci nemlčel,“ uvedl tehdy Ťok.

České dráhy si u Škody Transportation objednaly 20 třísystémových lokomotiv řady 380 za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013. Lokomotivy měly dlouhodobé problémy se získáním povolení pro provoz v zahraničí, stále nemohou jezdit například na tratích do Německa. Od prosince přitom s nimi ČD počítají pro vlaky mezi Prahou a Hamburkem.