Češi mají jeden z nejlepších pasů světa, nepotřebují víza do 138 zemí

Český cestovní pas

Český cestovní pas Zdroj: Profimedia.cz

Turisté s americkým a britským pasem cestují nejsnadněji po celém světě, nepotřebují totiž víza do 147 zemí. Alespoň to tvrdí žebříček Passport Index, v němž se do první desítky dostali také Češi. Ti mohou volně jezdit do 138 států, což je řadí spolu s Australany a Maďary na deváté místo a zároveň jsou na tom nejlépe ze zemí střední a východní Evropy.

Na druhé místo v žebříčku, po Američanech a Britech, se vyšplhali Francouzi, Jihokorejci a Němci, kteří mají bezvízový styk se 145 zeměmi. O jednu destinaci méně pak mají Švédové a Italové.

Český pas se podle Passport Indexu drží spolu s maďarským na špičce postkomunistické Evropy. Hned za ním, celkově na desáté příčce, jsou cestovní doklady Slováků a Poláků. Z Evropské unie je na tom nejhůře její nejmladší člen – Chorvatsko. Dohromady s Chile obsadilo 19. místo a jeho občané mohou volně jezdit do 124 zemí.

Volná cesta do Emirátů

Jedna z posledních zemí, která Česku a dalším 12 členům Evropské unie zrušila vízovou povinnost, byly Spojené arabské emiráty. Učinily tak loni v březnu. Do té doby museli lidé platit za vízum 1690 korun. Před tím, v listopadu 2013, se po dlouhých tahanicích kvůli azylantům uvolnil Čechům přístup do Kanady. A například turisty oblíbené Thajsko zavedlo bezvízový režim v roce 2011.

Špatné pasy

A jaký pas je spíše za trest? Na poslední, 80. pozici, se umístilo pět zemí a teritorií: Myanmar, Jižní Súdán, africký ostrovní stát Svatý Tomáš a Princův ostrov, tichomořské Šalamounovy ostrovy a palestinská území. Jejich občané mohou bez víza vyrazit jen do 28 zemí.

Z Evropy je na tom vůbec nejhůře sporné Kosovo, které obsadilo spolu s Jemenem, Demokratickou republikou Kongo a Středoafrickou republikou 76. pozici. Bezvízovou dohodu má pouze s jednačtyřiceti státy.

Žebříček Passport Index vytvořila poradenská společnost Arton Capital. Pořadí sestavila podle toho, do kolika států si držitelé jednotlivých pasů nemusí kupovat víza, ať už předem, nebo po příjezdu na hranicích. Celkem do indexu zařadila 199 zemí a nezávislých území.

Prvních deset míst Passport Indexu
PořadíZeměDo kolika států mají bezvízový styk
1. USA, Velká Británie 147
2. Francie, Jižní Korea, Německo 145
3. Itálie, Švédsko 144
4. Dánsko, Singapur, Finsko, Japonsko, Lucembursko, Nizozemsko 143
5. Švýcarsko 142
6. Španělsko, Norsko, Irsko, Belgie, Portugalsko 141
7. Kanada, Řecko, Rakousko, Malajsie 140
8. Nový Zéland 139
9. Česko, Austrálie, Maďarsko 138
10. Polsko, Slovensko 137

Zdroj: Arton Capital