České aerolinie přestávají létat z Bratislavy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CSA

Flirtování Českých aerolinií se slovenským trhem skončilo krachem. Firma dnes oznámila, že s okamžitou platností opouští bratislavské letiště a ruší lety z Prahy do Žiliny a Popradu. V letovém řádu zůstane pouze linka Praha - Košice. „Toto rozhodnutí má primárně ekonomický základ.

Společnost se k tomuto kroku rozhodla na základě propadu zájmu slovenských cestujících tyto spoje využívat a propadu rezervací na první čtvrtletí příštího roku,“ uvedla mluvčí Hana Hejsková. Odchod firmy ze Slovenska prý urychlily protesty pilotů, kvůli kterým musela firma stáhnout letadla do Prahy.

České aerolinie opouštějí Slovensko jen necelý půlrok poté, co s velkou slávou otevřely novou základnu v Bratislavě a začaly odsud obhospodařovat šest linek. „K rozhodnutí zahájit operování přímých letů z metropole Slovenska nás vedlo nejčastější směrování cestujících na přestupních letech Českých aerolinií z Bratislavy přes Prahu dále do sítě společnosti,“ řekl v květnu viceprezident ČSA Jiří Marek.

Letadla ČSA létala z Bratislavy do Amsterodamu, Barcelony, Bruselu, kyperské Larnaky, Paříže a Říma. V listopadu pak síť zeštíhlela na spojení do Paříže, Amsterodamu a Larnaky. Osekávání sítě je v posledních letech hlavním heslem vedení ČSA. Od konce roku 2009 firma opustila na 20 linek, proces má přitom pokračovat i příští rok. Cílem je záchrana firmy před bankrotem.