České dráhy brzy zdraží, reagují na inflaci

České dráhy

České dráhy Zdroj: Jan Šindelář

České dráhy
České dráhy - Pendolino
České dráhy
RegioJet
5
Fotogalerie

České dráhy zdraží od nového jízdního řádu jízdenky v průměru o dvě procenta. U cest do 70 kilometrů se cena jízdenek zvýší o jednu až dvě koruny, důvodem je očekávaný růst inflace. Zlevní naopak skupinové jízdné pro šest a více cestujících.

Nový jízdní řád začne platit 10 prosince, aktuální ceny jsou platné do půlnoci 9. prosince. Lze ale nakupovat jízdenky s dvouměsíčním předstihem, za současné ceny tak je možné kupovat jízdenky až do začátku února příštího roku.

Dvouprocentní zvýšení cen se týká obyčejného jízdného a tarifů, které jsou od něj odvozené, jako je zpáteční jízdné, nebo traťové jízdenky. "Tato úprava bude znamenat u obyčejného jízdného (beze slev) pro vzdálenosti od jednoho do 34 kilometrů zvýšení až o korunu, na vzdálenost 35 až 73 km zvýšení o jednu až dvě koruny a například na vzdálenost 150 km bude toto zvýšení pět korun," uvedly České dráhy.

Vyšší slevu mohou nově dostat skupiny o šesti a více cestujících, kteří se pro jízdu ohlásí dopředu například prostřednictvím internetového formuláře. V takovém případě dostanou všichni cestující 50procentní slevu na jízdném. Dosud poloviční skupinovou slevu ČD účtovaly až od třetí osoby. První cestující jel za obvyklé jízdné a druhý měl slevu 25 procent, řekl ČTK mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Více si od nového řádu připlatí cestující přepravující objemnější zavazadlo. Služba úschova během přepravy se zdraží z deseti na 20 korun. Zvýší se rovněž přirážka za neuposlechnutí pokynů dopravce nebo porušení přepravních podmínek ze 400 na 1000 korun. Zůstane ale možnost tuto přirážku zaplatit na místě, nebo ve stanoveném termínu, částka tak bude 400 korun.

Novinky v dopravě dnes oznámil rovněž konkurenční RegioJet podnikatele Radima Jančury. Od příští sezóny se počet spojení žlutými vlaky rozšíří o 40 procent. Přibude například spojení z Prahy do Vídně, na Slovensku společnost přidá nové zastávky v Humenném a Michalovcích, v Česku v Opavě, Svitavách, Blansku, Letovicích či v Adamově.

Na rozdíl od Českých drah RegioJet nestanovuje cenu jízdenek spolu se změnou jízdního řádu a většina cen je tvořena podle aktuální situace na trhu. Takzvané kilometrické jízdné sice dopravce nabízí, ale tento tarif využívá jen minimum cestujících, například ti, kteří si jízdenku kupují přímo ve vlaku, uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.