České dráhy obnoví dalších 100 rychlíkových vagonů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

České dráhy chtějí obnovit dalších 100 starých rychlíkových vagonů druhé třídy. Základní změnou má být výměna koženkových sedaček za plyšové a rozsáhlejší úprava toalet. Na dodávku vypsal podnik tendr s předpokládanou cenou 125 milionů korun.

„Tento kontrakt navazuje na revitalizaci 110 rychlíkových vozů různého typu, které jsou již více než z poloviny v provozu,“ uvedl náměstek ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek. Kromě záchodů a sedaček se vagony dočkají například nových oken nebo interiérových povrchů.

České dráhy již nasazují zhruba 60 revitalizovaných vozů z předchozích zakázek hlavně na rychlíkové spoje z Prahy do Českých Budějovic přes Příbram a Písek a z Prahy do Chebu přes Plzeň i Ústí nad Labem.

Tuto humanizaci, jak dráhy nazývají ne příliš rozsáhlou obnovu starých vagonů, provedla česká firma Janoza CZ. Pro řadu cestujících však nejde o výrazný posun v kvalitě. V obnovených vagonech je také často cítit povrchový lak.

Dráhy v poslední době urychlují obnovu vozového parku. V uplynulých letech uzavřely sérii kontraktů na obnovu regionálních vlaků v objemu téměř 15 miliard. Nyní se soustřeďují na obnovu dálkových souprav, chtějí například koupit nové soupravy RailJet od Siemensu za necelých pět miliard korun.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.