České radary pronikly do Indie, hlídají nebe nad Bombají i Dillí

Letadlo Air India na letišti v Dillí

Letadlo Air India na letišti v Dillí Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ramesh NG; Flickr

Výroba radarů ve firmě Eldis Pardubice
Továrna firmy Eldis Pardubice
Mapa radarů od Eldisu v Indii
3
Fotogalerie
Pardubický výrobce radarů Eldis se úspěšně uchytil v Indii. Tříčlenný tým firemních techniků před pár týdny nainstaloval a zprovoznil kombinovaný radar na mezinárodním letišti v Amritsaru poblíž pákistánských hranic. Celkem již Eldis dodal Indům systémy pro osm letišť za stovky milionů korun, jeho práce v zemi tím ale zdaleka nekončí. S indickou správou letišť již společnost podepsala další kontrakt.

„Náš kombinovaný radar RL-2000/MSSR-1 v Amritsaru je poslední z tendru pro Airports Authority of India, který byl podepsán v roce 2012 a zahrnoval radarové systémy pro osm indických letišť,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí Eldisu Pardubice Martin Dufek.

Český výrobce v současnosti kromě Amritsaru kompletně pokrývá letový prostor ve dvou největších městech země, Dillí a Bombaji, hlídat nebe pomáhá tuzemský systém třeba i v Kalkatě.

Firma navíc uspěla také v navazující soutěži. Od loňského listopadu má uzavřenou smlouvu na dodávky pro dalších šest letišť a brzy zahájí montáže. „Radarové systémy jsou již na místě a v současné době probíhá příprava pro jejich instalaci,“ dodal Dufek. I v tomto případě má jít o byznys v řádu stovek milionů, konkrétní ceny obou zakázek však odmítl zveřejnit.

Moderní česká technika podle ohlasu lokálních médií katapultuje západoindický Amritsar mezi technologicky nejvyspělejší vzdušné přístavy země. Dispečeři v Amritsaru dosud měli omezené možnosti, například mohli navádět letadla jen pomocí hlasové komunikace.

Dodaný radar s dosahem přes 100 kilometrů dokáže komplexně zabezpečit letové pohyby v zájmové oblasti letiště, přičemž letadla identifikuje dvěma způsoby – principem dotazu a odpovědi a zachycováním odraženého signálu. „Systém zároveň sleduje meteorologické jevy, čímž usnadňuje plánování přistávacích a vzletových manévrů. Všechna zpracovaná data se zobrazují personálu na řídící věži,“ vysvětlil mluvčí.

Firma exportuje do celého světa
Eldis Pardubice vznikl v roce 1991 coby jedna z mnoha firem navazujících na bývalý elektrotechnický podnik Tesla. Majiteli společnosti jsou východočeští podnikatelé Petr Krejcar a Zbyněk Sirůček. Eldis zaměstnává 160 lidí, loni vykázal obrat téměř 214 milionů korun a čistý zisk přes 15 milionů. Firma dodává techniku pro řízení letového provozu i protivzdušnou obranu. Mezi její hlavní produkty patří primární přehledový radar RL-2000, sekundární přehledový radar MSSR-1 a přesný přistávací radar PAR-E. Zároveň zajišťuje také modernizace starších radarových systémů. Eldis většinu své výroby vyváží do zahraničí, zákazníky má ve víc než 20 zemích celého světa.