Český automobilový trh dál padá, Korejci však bodují

SsangYong Korando

SsangYong Korando Zdroj: Auto.cz/Samuel Mareček

Registrace nových automobilů na českém trhu v říjnu 2021 spadly o bezmála čtvrtinu. Korejským značkám se však i v takové době daří, a to jak Hyundaii, tak Kie i SsangYongu.

Automobilky bojují s nedostatkem výrobních komponentů, převážně čipů, a na jejich prodejních výsledcích je to značně patrné. V říjnu 2021 bylo na českém trhu registrováno jen 12 670 automobilů, o 24,7 % méně než před rokem. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů.

To je opravdu nízký výsledek, vždyť takhle málo automobilů bylo za říjen v Česku naposledy registrováno v roce 2007. Tehdejší statistiky SDA evidovaly 12 120 registrací. V letech 2016 a 2017 dokonce říjnové registrace přesáhly hranici 20 tisíc automobilů.

Pád registrací je přitom znatelný na většině značek. Domácí Škoda si meziročně pohoršila o 38,4 %, přesto zůstává jedničkou na trhu. Celkově třetí Volkswagen spadl dokonce o 49 %, Dacia pak o 57,5 %. V jejím případě ale letošní výsledky ovlivňuje i konec klíčových modelů na českém trhu, Loganu MCV a Dokkeru.

Podrobnosti ve svém článku píše web Auto.cz.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub