Cestu na chorvatský jih Čechům zkrátí čínský most

Vizualizace mostu, který má propojit poloostrov Pelješac s chorvatskou pevninou

Vizualizace mostu, který má propojit poloostrov Pelješac s chorvatskou pevninou Zdroj: Hrvatska cesta

Dlouho očekávaná stavba na chorvatském pobřeží se konečně začne realizovat. Most, který propojí chorvatský poloostrov Pelješac s pevninou přes zátoku, vybuduje konsorcium čínských společností, uvedlo chorvatské ředitelství silnic a dálnic. To vybíralo ze tří nabídek a čínskou vyhodnotilo jako nejvýhodnější.

Číňané vyhráli zakázku na most a přístupové komunikace s cenou 279 milionů eur bez daně, uvedla chorvatská média. Stavba má být podle slov zadavatele hotová za tři roky. Most je dlouhý zhruba 2,5 kilometru, jeden centimetr tak stojí přes tisíc eur.

Soutěžní nabídky předložil rakouský Strabag, italsko-turecký uchazeč Astaldi a čínská společnost China Road and Bridge Corporation (CRBC) s partnery, která zvítězila.

Vzhledem k tomu, že chorvatské pobřeží přetíná malý pás Bosny a Hercegoviny kolem města Neumu, což je jediný bosenský přístup k moři, tak most fakticky propojí nejjižnější část Dalmácie se zbytkem Chorvatska.

Turisté tak nebudou muset na cestě do Splitu či dalších letovisek překračovat hranice a projíždět částí bosenského území. Místo toho využijí připravovaný Pelješacký most.

To je ale důvod, proč se dopravní stavba, která je v současnosti v počátečním stadiu, rychle stala kontroverzním politickým problémem mezi Bosnou a Chorvatskem. Sarajevo se obává odklonu turistů od svého území.