Čína letos otestuje svůj letoun C919. Má konkurovat Boeingu i Airbusu

Testovací platforma čínského letounu C919

Testovací platforma čínského letounu C919 Zdroj: Profimedia.cz

Model čínského letounu C919
Testovací platforma čínského letounu C919
Model čínského letounu C919
Model čínského letounu C919
5
Fotogalerie
Čínská státní společnost Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) dokončila základní montáž svého komerčního letadla na středně dlouhé vzdálenosti C919 a očekává se, že ještě letos zahájí testovací lety. Čínský stroj má být konkurentem letadlům americké firmy Boeing a evropské Airbus.

Comac již podle agentury Nová Čína získal objednávky na 450 těchto letadel od 18 zákazníků. Další podrobnosti však Nová Čína nesdělila.

Čína má velký zájem o vlastní komerční letadlo, aby ukázala, že může konkurovat USA a Evropě. Vývoj letounu však brzdí nezkušenost, nedostatek místních designérů a inženýrských talentů a domácích firem s technologiemi, které by mohly řídit projekt, napsala agentura Reuters.

Loni čínský úřad pro civilní letectví vydal osvědčení o způsobilosti k létání vůbec prvnímu čínskému komerčnímu letadlu ARJ-21, které má být konkurentem menším letadlům od firem Bombardier a Embraer. Letoun však měl podle původního plánu začít létat již v roce 2007.

Čína zahájila projekt prvního čínského letadla v roce 2002, kdy růst příjmů domácností odstartoval masivní expanzi domácího leteckého průmyslu. Vláda kvůli tomu vytvořila firmu Comac, která dostala vývoj a výrobu na starosti.

Evropský Airbus odhaduje, že domácí čínský letecký trh se stane v příštím desetiletí největší na světě.