Čína má nejmodernější trať světa. Otevře jí na výročí Maa

vysokorychlostní železnice

vysokorychlostní železnice Zdroj: profimedia.cz

Nejdelší a nejmodernější vlaková trať zahájí provoz ve středu. Rychlodráha spojí hlavní město Peking s jihočínskou metropolí Kuang-čou. Vlaky pojedou na trati dlouhé 2298 kilometrů průměrnou rychlostí 300 kilometrů v hodině.

„Je to nejdelší a technicky nejvyspělejší vysokorychlostní trať v Číně i na celém světě,“ prohlásil čínský ministr železnic Čou Li. Cestu z Pekingu do Kuang-čou nová trať zkrátí z 22 na osm hodin. Zastávek je na trase 35, mimo jiné i ve velkých městech Čeng-čou, Wu-chan a Čchang-ša.

Příští středa nebyla jako datum slavnostního uvedení do provozu zvolena náhodou, napsala agentura Nová Čína. Na 26. prosinec připadá 119. výročí narození někdejšího čínského vůdce a zakladatele komunistické Čínské lidové republiky Mao Ce-tunga. Provoz na rekordní trati bude zahájen krátce před Novým rokem, kdy miliony Číňanů křižují zemi při cestách za příbuznými.

Čínská vysokorychlostní železnice se stala v minulosti terčem ostré kritiky. Důvodem byla především srážka dvou vlaků v červenci 2011 u města Wen-čou, která si vyžádala 40 obětí a na 200 zraněných. Od nehody Čína omezila projekty týkající se vysokorychlostních tratí.

Peking přesto letos v říjnu zahájil testovací jízdy vysokorychlostního vlaku, který může jet rychlostí více než 350 kilometrů za hodinu i v teplotách pohybujících se kolem minus 40 stupňů Celsia. Jezdit má na nové trase spojující přístav Ta-lien na severovýchodním pobřeží Číny s městem Charbin, jež je po většinu zimy pod sněhovým příkrovem.