Čínou se prohání první testovací flotila plně autonomních vozidel

Flotila autonomních vozidel čínské Auto X

Flotila autonomních vozidel čínské Auto X Zdroj: Autox.ai

Flotila autonomních vozidel čínské Auto X
Autonomní automobily bez řidiče čínské společnosti Auto X
Autonomní automobily bez řidiče čínské společnosti Auto X
Autonomní automobily bez řidiče čínské společnosti Auto X
Plně autonomní vozidla se pohybují bez jakékoli zálohy lidského řidiče či operátora na dálku. Plně autonomních vozidel se nyní uvedlo do provozu prozatím 25.
9
Fotogalerie

Do provozu v čínském městě Šen-čen vyráží první testovací flotila automobilů bez řidičů. Jedná se o zcela autonomní vozidla, která se nespoléhají na záložního lidského řidiče ani na vzdálené operátory. Testování autonomních vozidel by se mělo v příštích šesti měsících rozšířit do dalších deseti měst po celém světě, informuje o tom CNBC.

Autonomní vozidla, ať už jakéhokoli druhu, začínají hýbat světem. Společnost AutoX, která se věnuje především technologii autonomních automobilů, zahájila testování prvních takových vozů v čínském městě Šen-čen. 

Nejedná se však o takzvané robotaxi projekty. Testování robotaxi vozidel už v několika čínských městech probíhá, avšak tato vozidla nejsou plně autonomní. Každé robotaxi vozidlo má svého řidiče, který může kdykoli převzít řízení vozidla, ať už přímo uvnitř automobilu, nebo ovládáním na dálku. Těchto robotaxi vozidel se nyní testuje v několika čínských městech více než sto.

Plně autonomních vozů se prozatím v Šen-čenu pohybuje 25, sdělil CNBC provozní ředitel společnost AutoX, Jewel Liová. 

Podívejte se, jak systém funguje ve videu CNBC. 

Video placeholde
Podívejte se na video z amerického webu CNBC, které vám detailněji ukáže, jak se autonomní vůz pohybuje. • reuters

Dalším krokem by mělo být podle plánů společnosti AutoX zvýšení počtu automobilů. Zároveň chtějí zvětšit velikost testovací plochy a s testovací flotilou mají v plánu expandovat do dalších měst po celém světě, a to již v příštích šesti měsících. 

„Pro většinu našich jezdců je to víceméně sci-fi zážitek. Když skutečně zažijete, jak vozidlo plně řídí samo, je to něco neuvěřitelně vzrušujícího,“ poznamenává Liová. Testování autonomních vozů však není plošně povoleno. AutoX má svou pilotní taxislužbu zatím certifikovánu pro Šanghaj a v částech San Jose v Kalifornii.