Čínská letadla budou udržovat technici z Českého aeroholdingu

Boeing 767 aerolinek Hainan Airlines

Boeing 767 aerolinek Hainan Airlines Zdroj: Alec Wilson, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Letadla čínské společnosti Hainan Airlines bude na lince z Prahy do Pekingu udržovat tuzemská firma Czech Airlines Technics (CSAT). Oznámil to Český Aeroholding, do kterého CSAT patří. Smlouva na takzvanou traťovou údržbu je uzavřena na neurčito a stanoví péči o letadla typu Boeing 767 a Airbus A330. Hodnotu kontraktu aeroholding neuvedl. Linka zahájí provoz tuto středu.

„Spolupráce s čínským dopravcem dokazuje, že Praha má aerolinkám co nabídnout i v podobě perspektivní společnosti zajišťující opravy letadel,“ uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Hainan je podle něj desátou mimoevropskou společností, která s tuzemskými techniky uzavřela smlouvu na provozování traťové údržby.

Kromě pravidelné traťové údržby budou technici spolupracovat se zaměstnanci Hainanu na odstraňování případných závad. „V případě nepravidelné údržby, kam patří závady, které se musí opravit před plánovaným letem, poskytne CSAT letecké společnosti například technické vybavení, nářadí a speciální zařízení v dostupném rozsahu, zajistí skladovací prostor pro náhradní díly a vybavení dopravce, parkovací místo a hangárové stání pro letadlo,“ uvedl aeroholding.

Firma Czech Airlines Technics vznikla jako opravna letadel ČSA, s postupným snižováním letadlové flotily ČSA hledá zakázky i jinde. Mezi největší zákazníky společnosti ale patří dál ČSA spolu s Travel Servicem. Ze zahraničních leteckých dopravců CSAT zajišťuje služby pro společnosti Transavia, Finnair, Air Berlin, a také pro vzdušné síly Armády ČR. Loni společnost hospodařila se ziskem před zdaněním zhruba šesti milionů korun po 60milionové ztrátě z roku 2013. Tržby dosáhly 1,1 miliardy korun