Čínská logistická firma s podílem Alibaby vstupuje na burzu v New Yorku

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Logistika Best
2
Fotogalerie

Čínská logistická společnost Best, kterou podporuje internetový prodejce Alibaba, se chystá ve druhé polovině září vstoupit na akciovou burzu v New Yorku. Primární emise akcií (IPO) jí má přinést 932 milionů dolarů (20,4 miliardy korun) na expanzi dodavatelské a obchodní sítě a na vývoj nových technologií.

Společnost se sídlem v Chang-čou, kterou řídí bývalý šéf Googlupro Čínu Johnny Chou, uvede v New Yorku akcie v ekvivalentu 16,4 procenta akciového kapitálu. Majitel vlastní ve společnosti kontrolní podíl, Alibaba má 37,3 procenta akcií.

Ze získaných peněz hodlá použít 300 milionů dolarů na rozšíření své maloobchodní sítě a logistických služeb, dalších 100 milionů investuje do technologií a zbývající část si ponechá na běžné provozní účely, včetně případných akvizic.

Cena akcií by měla být stanovena 19. září, další den by se mělo začít s akciemi firmy obchodovat.

Best v poslední době vstupuje do nových oblastí, buduje síť obchodů s potravinami a základním spotřebním zbožím a vloni koupil řetězec supermarketů. Vedlejší podnikání společnosti je ale v začátcích a její závislost na přepravě zásilek a nákladů je stále značná. Podíl této sekce na celkovém obratu dosahuje 80 procent.

Čína je největším logistickým trhem světa, loni tam příjmy v této oblasti dosáhly 1,6 bilionu dolarů a podle odhadu konzultační společnosti iResearch porostou v příštích čtyřech letech ročním tempem 17,9 procenta.

Na čínský nebo newyorský akciový trh už vstoupila řada čínských logistických společností, jako je S.F. Holding, YTO Express, STO Express a ZTO Express.