Čínskou investiční společnost zajímá letiště v Mošnově. Ve hře je i prodej

Letiště Leoše Janáčka v Ostravě

Letiště Leoše Janáčka v Ostravě Zdroj: ctk

Čínská investiční společnost má zájem o vstup do letecké nákladní přepravy v Mošnově. Podle Hospodářských novin zůstávají prý otevřené různé možnosti - od kapitálového vstupu přes partnerství v cargo přepravě až po prodej celého letiště.

Letecká doprava je oblastí, kam Čínská investiční společnost s ročním obratem 750 miliard dolarů směřovala svůj zájem v posledních letech. Koupila podíl v londýnském letišti Heathrow, spolupracuje se singapurskou investiční skupinou a má svou divizi pro oblast letecké přepravy.

Zástupci čínské firmy minulý týden dorazili do Moravskoslezského kraje společně s velvyslankyní Číny Ma Keqing. „Je to jedna z největších čínských investičních společností, která jednak hledá své vlastní akvizice, ale také podporuje investice čínských podnikatelů po celém světě, například formou úvěrování, záruk a podobně,“ řekl pro Hospodářské noviny hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Značný potenciál

Čínští investoři si podle Nováka vyhodnotili, že ostravské letiště má z pohledu cargo přepravy velký potenciál. Svůj záměr ale nechtěli komentovat. „Když zapíchneme kružítko do Mošnova, dostaneme se až na jih Moravy, dále na Slovensko a také do Polska, tedy celkově k desetimilionovému trhu. To už je pro čínské investory zajímavé,“ konstatoval hejtman.

Ve hře tak jsou různé možnosti partnerství - kapitálový vstup přes cargo přepravu až po prodej celého letiště. Ten je možný proto, že nyní končí desetiletá blokační lhůta od doby, kdy Česká správa letišť mošnovské letiště převedla na Moravskoslezský kraj. V ní kraj nesměl letiště prodat.