Čistky v dopravě neskončily

Zdeněk Žák, ministr dopravy

Zdeněk Žák, ministr dopravy Zdroj: ctk

Nucený odchod Petra Žaludy z čela Českých drah (ČD) byl jen první vlaštovkou. Nový ministr dopravy Zdeněk Žák má v plánu vyměnit ve svém rezortu další lidi na vedoucích postech. Po ČD je na řadě Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Žák už dal najevo, že obměna čtyřčlenné správní rady SŽDC je nevyhnutelná. „Chci přivést do správní rady odborníky,“ řekl ministr deníku E15. Podobně mluvil před průvanem v dozorčí radě ČD, který předcházel Žaludovu odvolání. Výměnu členů správní rady SŽDC musí schválit vláda, podle Žáka se ale materiál nedostane na jednání kabinetu dříve než přespříští týden. V ohrožení jsou především předseda rady a člen TOP 09 Adolf Jílek a člen ODS Jiří Žák. Toho ministr Zdeněk Žák už minulý týden odvolal z pozice náměstka na ministerstvu. Jistotu nemá ani Jaroslav Deml, kterého na ministerstvo přivedl Žákův předchůdce Zbyněk Stanjura. Správní rada SŽDC jmenuje a odvolává ředitele, jímž je nyní Jiří Kolář. Je dost pravděpodobné, že výměnou správní rady Žák míří právě na Koláře. SŽDC ročně rozdělí firmám desítky miliard na stavebních zakázkách.

Méně nápadná, o to rychlejší změna by se ale mohla odehrát jinde. Pod ministerstvo patří i ziskový státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). Kolují zvěsti, že jeho šéf Jan Klas by měl být brzy odvolán. Možná už počátkem tohoto týdne. Ministr, který k výměně v ŘLP nepotřebuje žádnou správní ani dozorčí radu, to ale na dotaz deníku E15 odmítl s tím, že to není na pořadu dne. „Řeším teď především České dráhy a situaci na dálnici D1, kromě toho myslím, že pan Klas je na dovolené,“ doplnil Žák.

Zmínka o probíhající rekonstrukci D1 může být výstrahou pro Ředitelství silnic a dálnic, jež vede David Čermák. V relativním klidu může být šéf Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák. Jeho novým nadřízeným je ministr financí Jan Fischer, který jako premiér schvaloval první kroky vedoucí ke vzniku aeroholdingu s Dvořákem v čele.

Jan Šindelář: Žaludovu konci chybí dobré zdůvodnění