ČSA loni výrazně snížily ztrátu, prodělaly „jen“ 631 milionů

Airbus A330 ČSA

Airbus A330 ČSA Zdroj: CSA

České aerolinie i v loňském roce hospodařily se ztrátou, ta je ale výrazně menší než v roce 2013. Národní dopravce loni prodělal 631 milionů, což je meziročně téměř o třetinu lepší výsledek. Ještě větší skok učinila firma na provozní úrovni, kde umenšila ztrátu z více než miliardy na loňských 518 milionů. Tržby se snížily o 6,5 procenta na 9,5 miliardy.

„Loňská letní sezona byla zisková, v závěru roku navíc začala fungovat opatření restrukturalizačního plánu přijatého v září,“ uvedl mluvčí společnosti Daniel Šabík.

Podle něj je celkový výsledek horší než provozní především kvůli odchodům zaměstnanců, kterým bylo nutné vyplatit odstupné. V minulosti to přitom u ČSA bývalo naopak, v provozu firma prodělávala mnohem víc, než kolik nakonec činil celkový výsledek. Ten si společnost vylepšovala hlavně prodejem majetku. V loňském účetnictví žádnou mimořádnou položku neeviduje.

Služeb aerolinek loni využilo 2,27 milionu lidí

ČSA loni přepravily o pětinu méně pasažérů, když jejich služeb využilo 2,27 milionu lidí. Propad jde na vrub především ukrajinsko-ruské krize, úbytek cestujících na Ukrajině činil 60 procent, na ruském trhu přišla firma o pětinu klientů. I proto flotilu svých sedmnácti letadel od loňska směřuje spíše do destinací v západní a severní Evropě. „Projevuje se to pozitivně, jak ukazují výsledky prvních čtyř měsíců letošního roku,“ doplnil Šabík.

Za období od ledna do dubna, které je v Praze považováno za nejslabší v roce, vykázala firma provozní ztrátu 280 milionů, loni to bylo 405 milionů. Firma mimo jiné tvrdí, že jí začal vydělávat dálkový spoj do Soulu. České aerolinie jsou od letošního dubna většinově soukromá společnost, když 34 procent převzal ruzyňský soused Travel Service. Dalších 44 procent vlastní Korean Air, státu zbyla pětina.