ČSA musely zrušit další dva lety. O pokračování protestu pilotů se jedná

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

České aerolinie dnes ráno kvůli pokračujícímu protestu pilotů nevypravily dva lety, a to do Hamburku a Hannoveru. Pro další lety aerolinky zajistily několik náhradních letounů i s posádkami. Podle informací České televize však bylo zrušeno také šest příletů z různých zemí. Vedení aerolinií protesty pilotů považuje za nelegální. Obě strany budou odpoledne o řešení krize v ČSA znovu jednat.

„Po dohodě s ČSA nasazují i dnes další dopravci na vybrané linky letadla s větší kapacitou. Již ve čtvrtek ČSA využily letadla dceřiné společnosti Holiday Czech Airlines. Jiný dopravce dnes poletí na deseti zpátečních letech, a to například do Paříže, Madridu, Bruselu, Říma, Helsinek či Stockholmu,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. ČT uvedla, že ČSA si pronajaly několik letadel od bulharských aerolinek.

Ve 14. hodin se sejde členská základna Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) a rozhodne o pokračování nebo ukončení protestu. Podle Hejskové však další informace o jednání s odborovými organizacemi budou nejdříve v 18. hodin.

„Nadále platí stanovisko ČSA, že protestní akce není legální a že při ní dochází k porušování pracovních povinností i hrubému zneužívání kolektivní smlouvy,“ uvedla mluvčí. Během čtvrtka musela letecká společnost kvůli protestu zhruba stovky pilotů zrušit celkem 25 zpátečních letů.

Piloti jsou proti převedení celkem 11 letadel z ČSA do dceřiné firmy Holidays Czech Airlines, která se zabývá nepravidelnou charterovou dopravou. Podle nich tím dochází k vyvádění majetku ČSA a ohrožování jejich působení jako síťového dopravce. S tím nesouhlasí vedení společnosti, které oponuje, že přesun letadel probíhá v rámci stejné skupiny.