ČSA zruší po 14 letech linku z Prahy do Jekatěrinburgu

Airbus A319 ČSA na letišti v Praze

Airbus A319 ČSA na letišti v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

České aerolinie přestanou po 14 letech létat do čtvrtého největšího ruského města Jekatěrinburgu. Spojení dopravce zruší od 21. ledna. Napsal to server Zdopravy.cz, informaci vyplývající z rezervačního systému potvrdil mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Mohu potvrdit rozhodnutí ČSA zrušit pravidelný provoz mezi Prahou a Jekatěrinburgem. Důvod zrušení je čistě ekonomický, provoz linky je ztrátový. Konečné rozhodnutí o zrušení linky bylo schváleno naším hlavním akcionářem, společností Smartwings,“ cituje server Šabíka. Na trase létá ještě společnost Ural Airlines, která bude spojení zajišťovat i po odchodu ČSA.

Jde o čtvrtou linku, kterou ČSA v lednu zruší. Před vánočními svátky oznámil dopravce konec linky z Prahy do Ostravy a Bratislavy a také ukončení spojení z Bratislavy do Košic. Z dalších ruských měst ČSA už na konci října ukončily provoz sezonní linky do Ufy, s jejímž obnovením v létě nepočítají.

ČSA spojení do Jekatěrinburgu zavedly v roce 2004, létaly většinou čtyřikrát týdně. Aktuálně je to po lince do Soulu druhá nejdelší trasa v síti dopravce, let trvá téměř pět hodin.

Práva na lety do Ruska mají přejít z ČSA pod Smartwings. Majitel dopravce ale podle rezervačního systému s provozem do Jekatěrinburgu pod svojí značkou nepočítá.