Czech Connect Airlines zastavily provoz, míří do insolvence

Czech Connect Airline

Czech Connect Airline

Letecká společnost Czech Connect Airlines na sebe dnes podala ke Krajskému soudu v Ostravě návrh na zahájení insolvenčního řízení. Od této soboty do konce zimního letového řádu 24. března bude pozastaven letecký provoz společnosti. S cestovními agenturami a s cestujícími budou projednány možnosti zajištění náhradního řešení přepravy, uvedla firma.

„Majitelé Czech Connect Airlines a.s. spolu s managementem nyní intenzívně hledají cesty k záchraně společnosti a k minimalizaci dopadů na zákazníky, zaměstnance a obchodní partnery,“ stojí v prohlášení firmy. O dalším vývoji bude představenstvo společnosti průběžně informovat, dodala Czech Connect Airlines bez dalších podrobností.

Podle serveru iDnes zmizel hlavní investor ve firmě, podnikatel Andrej Zajakin. „Ještě nedávno nám přišla od vedení textová zpráva, že nám děkují za úspěšnou sezonu vánočních charterů, že jsme prý přepravili dvakrát více pasažérů, než ČSA,“ řekl jeden ze zaměstnanců.

Společnost bude muset řešit také zpáteční dopravu minimálně desítek Rusů, které sem přivezla v minulých dnech a kvůli zastavení provozu jim nevypraví zpáteční let, uvedl server.

Podle webu společnosti provozuje Czech Connect Airlines pravidelné linky teprve rok. Loni firma přepravila na svých linkách více než 108 tisíc cestujících. Dvěma Boeingy 737 pravidelně létá z několika českých letišť do Moskvy, Petrohradu, Jekatěrinburgu a Rostova na Donu.

Czech Connect Airlines do konce roku 2010 působila pod názvem Central Charter Airlines a zabývala se výhradně charterovou přepravou. Od loňského ledna společnost změnila jména a vedle nepravidelné přepravy začala provozovat spojení na vícero linkách mezi českými a ruskými městy.

Podle dřívějších informací serveru iDnes.cz patřily Czech Connect Airlines původně do skupiny ostravského podnikatele Daneše Zátorského. Loni Zátorský část firmy prodal ruskému podnikateli Zajakinovi. Firma sídlí v Ostravě.

Problémy má podle iDnes i firma Zátorského Job Air - Central Connect Airlines. Na ni podali tento týden insolvenční návrh zaměstnanci, kterým dluží mzdy. K návrhu se chce připojit například i Letiště Brno.