Dny NATO opět navštívily desítky tisíc lidí, tahákem byl obří Ruslan

Obří transportní letoun An-124 Ruslan

Obří transportní letoun An-124 Ruslan Zdroj: ctk

Ukázka vysoké pilotáže letounu F-16 MLU
Dny NATO
Obří transportní letoun An-124 Ruslan
Ukázka jízdy tanku T-72
Dny NATO
8
Fotogalerie

Na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR v neděli přijelo na letiště do Mošnova u Ostravy zhruba 91 tisíc lidí. Dohromady tak během dvou dnů akci navštívilo 145 tisíc diváků. Dny NATO jsou podle pořadatelů nejnavštěvovanější vícedenní akcí v České republice.

Akci letos ovlivnily proměnlivé meteorologické podmínky. „Za posledních pět let jsme nezažili tak náladové počasí. Chci poděkovat divákům, že i přes ne zcela optimální povětrnostní podmínky navštívili naši show a odměnili tak všechny účastníky, kteří věnovali přípravě akce nemalé úsilí,“ uvedl předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce, Zbyněk Pavlačík.

Počasí ovlivnilo návštěvnost zejména v sobotu, kdy na letiště dorazilo přibližně 54 tisíc lidí, kteří v okolí ani nezpůsobili žádné větší dopravní komplikace. Dnes se oproti tomu tvořily kolony, zejména ve směru od Ostravy.

Mnoho lidí dorazilo i na bicyklech. Pořadatelé uvedli, že podle údajů Městské policie Ostrava si během akce dalo kolo do bezplatné úschovny celkem 3595 lidí.

Mezi nejatraktivnější body zhruba osmihodinového programu patřily ukázka tankování za letu v podání dvou českých letounů Jas-39 Gripen a švédského tankeru C-130 Hercules nebo vystoupení akrobatických skupin: španělské Patrully ASPA na vrtulnících EC 120 Colibri a turecké skupiny Turkish Stars na stíhačkách NF-5A. Mezi desítkami vystavených strojů byl největším lákadlem obří transportní letoun An-124 Ruslan. Na Dnech NATO se kromě vojáků představily také bezpečnostní a záchranářské jednotky celkem ze 16 zemí.

 

 

 

Dny NATO 2012: svátek fotografů a milovníků vojenské techniky