Do Leo Expressu se vrací Peter Köhler, po dvou letech se opět stane generálním ředitelem

Peter Köhler se vrací do Leo Expressu

Peter Köhler se vrací do Leo Expressu Zdroj: Anna Vackova, E15

Generálním ředitelem dopravní společnosti Leo Express se opět stal Peter Köhler. Do společnosti se vrátil po dvou a půl letech. Před ním byl na stejné pozici Jakub Svoboda, který odešel do konkurenčního RegioJetu.

Změny v čele společnosti začaly loni, kdy poloviční podíl v Leo Expressu získaly španělské státní dráhy Renfe a pětiprocentní podíl švédská firma EuroMaint. Další část drží zakladatel Leo Expressu, podnikatel Leoš Novotný.

V závěru loňského roku se po vstupu nových akcionářů stal předsedou představenstva a prezidentem Leo Expressu Manel Villalante ze španělské společnosti Renfe. Jednatelem pak byl v minulých týdnech jmenován Martin Bala a Köhlera do funkce nyní zvolilo představenstvo společnosti. Podle Villalanteho má Köhler rozsáhlé mezinárodní provozní a strategické zkušenosti.

Köhler chce ve funkci spolupracovat s novými akcionáři. V minulosti kromě Leo Expressu pracovat také jako konzultant a investiční bankéř v Rakousku, Německu a Velké Británii. Podpořil několik dalších začínajících firem v dopravě a v jiných průmyslových odvětvích.

Leo Express je soukromý železniční a autobusový dopravce, společnost v roce 2010 založil podnikatel Leoš Novotný. Před pandemií covidu-19 v roce 2019 celá skupina vykázala zisk 150 milionů korun a obrat jí tehdy vzrostl zhruba o čtvrtinu na téměř 1,1 miliardy korun. Výsledky hospodaření v letech 2020 a 2021 firma zatím nezveřejnila.