Dobeš má s registrem čas do pátku, jinak končí

Ministr dopravy Pavel Dobeš musí vyřešit problémy s registrem aut do pátku

Ministr dopravy Pavel Dobeš musí vyřešit problémy s registrem aut do pátku Zdroj: ctk

Kolabující registr vozidel možná bude stát hlavu ministra dopravy Pavla Dobeše. Premiér Petr Nečas totiž dal Dobešovi ultimátum - pokud se problémy systému nevyřeší do pátku, očekává premiér ministrovu okamžitou rezignaci. Dobeš odpovědnost uznává a Nečasovu výzvu přijal: "Pokud do pátku nebude registr vozidel funkční, podám demisi," sdělil. Již nyní odvolal vrchního ředitele úseku silniční dopravy Karla Pešku.

Podle Nečase je současná situace kolem registru neakceptovatelná. „Očekávám do pátku, že systém registrace vozidel bude běžet bez kolapsu a veřejnost bude informována o tom, že je možné přijít a nechat se bez problémů odbavit,“ napsal Nečas v prohlášení.

.

Dobeš k Nečasovým výhradám dodal, že ministerstvo správnost dat a pomalost systému nemůže ovlivnit, přesto odpovědnost přijímá. „O demisi jsem uvažoval již během tohoto týdne, kdy systém opět zkolaboval,“ řekl Dobeš.

Kromě Pešky Dobeš potrestá i další úředníky, a to snížením platu. Náměstci přijdou o 30 tisíc měsíčně, zbylí ředitelé jednotlivých odborů ministerstva o polovinu této částky. Ani tato sankce ale nemusí být definitivní.

Systém prý funguje, selhalo napojení na policejní registry

Ministr nicméně stále tvrdí, že registr minulý týden fungoval. „Ta samotná aplikace minulý týden funkční byla,“ prohlásil. Podle něj má na včerejším a dnešním výpadku vinu problematické napojení systému na policejní registry, které nezvládly nápor žádostí ze strany registru vozidel. Policejní prezídium prý již tuto chybu odstranilo. Dodal, že se oproti minulému týdnu se snížil počet dotazů jednotlivých úřadů na lince telefonní podpory. Z toho ministr vyvozuje, že systém je již funkční.

Dobešova stranická šéfka Karolína Peake zdůraznila, že je „připravena postavit se situaci na ministerstvu dopravy čelem a navrhnout stranickým orgánům i vyvození politické odpovědnosti“. Její nová strana prý nebude strkat hlavu do písku, jak bylo u politických stran v posledních letech zvykem.

„Politickou odpovědnost musí být schopen vyvodit i ten ministr nebo šéf, který třeba osobně za pochybení nemůže, nebo může jen částečně. Odpovědnost přichází s vedoucí pozicí,“ dodala Peake. K odchodu dnes kvůli problémům s registrem Dobeše vyzval i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Registr vozidel, jehož činnost třetí týden provází vážné komplikace, byl po pondělním výpadku dnes dopoledne zprovozněn a od té doby je podle ministerstva dopravy funkční. Stále se ale potýká z řadou chyb a je pomalý. Potíže s rychlostí systému přetrvávají například v Jičíně, kde odbavení jednoho zákazníka stále trvá zhruba hodinu, řekl vedoucí tamního odboru dopravy Martin Duczynski. Na řadě pracovišť se ale situace zlepšila. Od pondělního rána byl systém nefunkční kvůli kolapsu propojení registru s policejními databázemi.

Komentář: Registr vozidel aneb Jak se nemá zavádět informační systém

Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný řekl, že technici obnovili spojení s evropskou evidencí identifikačních čísel. Další , jako je například vysoká míra chybně zadaných údajů, ale přetrvávají.

Nový registr spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému.