Dopravní podnik vymění letité vozy lanovky na Petřín

Lanová dráha na Petřín

Lanová dráha na Petřín Zdroj: Profimedia

Lanová dráha na Petřín
Lanová dráha na Petřín
Lanová dráha na Petřín
Lanová dráha na Petřín
5
Fotogalerie

Přes padesát milionů cestujících přepravila lanová dráha na Petřín od zahájení provozu v roce 1985. Nyní čekají jednu z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí Prahy výrazné změny. Dopravní podnik totiž plánuje rekonstrukci tratě a nasazení zcela nových vozů. Jejich podoba vzejde z veřejné soutěže.

„Odhadované náklady na rekonstrukci dráhy a na oba vozy se nyní pohybují okolo 160 milionů korun,“ řekla deníku E15 Aneta Řehková, mluvčí DPP. Největší pražská firma vypsala pro odborné školy designovou soutěž už dříve, žádný návrh na zpracování vozů ale neobdržela.

„V současné době připravujeme vypsání nové soutěže většího významu. Návrhy budou posuzovány odbornou komisí složenou z designerů a techniků,“ doplnila Řehková.

Poslední výrazná rekonstrukce trati proběhla mezi roky 2015 a 2016. Nyní se chystá další. „Opravu tratě lanovky plánujeme provést v období let 2019 až 2021,“ řekl Adam Scheinherr (Praha sobě), pražský radní pro dopravu.

Praha již zadala studii proveditelnosti pro nové vozy lanovky. Provedena bude poté, co si odborná komise vybere z designových návrhů vozů.

Předloni byla lanovka na Petřín druhou nejnavštěvovanější turistickou atrakcí po Pražském hradě, svezlo se s ní přes dva miliony cestujících, meziročně o pětinu víc. Nejvytíženější je dráha mezi dubnem a říjnem, kdy v průměru převáží dvě stě tisíc pasažérů měsíčně.