Dráhy během oprav D1 přidají dva páry vlaků mezi Prahou a Brnem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letní změna jízdního řádu přinese navíc dva páry rychlíků mezi Prahou a Brnem a upraví počty spojů vlaků SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou. V tiskové zprávě to dnes uvedly České dráhy. Změna řádu platí od 10. června. Regionální doprava podle ČD dozná jen dílčích úprav.

Provoz rychlíků mezi českou a moravskou metropolí dráhy zahájí zároveň se začátkem oprav brněnské dálnice D1. Termín zahájení oprav je zatím stanoven na září. Vlaky budou odjíždět z Brna v 6:15 a 7:15 a v opačném směru z pražského Hlavního nádraží odjedou v 17:03 a v 18:03. Spoje na trase nebudou zastavovat, doba jízdy bude 2 hodiny a 42 minut, uvedly ČD.

Největší změnou proti stávajícímu jízdnímu řádu projdou spoje na trati Praha - Ostrava. Vlaky Pendolino v méně využívaných časech přestanou vlaky jezdit sedmkrát v týdnu, přibudou ale nové spoje o víkendu. V červenci a srpnu je z důvodu dovolených a prázdnin každoročně o něco nižší zájem ranní spoje, uvedly ČD. Ranní spoj SC 500 z Bohumína dp Prahy a linka SC 501 v opačném směru proto po dobu prázdnin pojede jen v pondělí. Po skončení prázdnin budou vlaky opět jezdit ve všech pracovních dnech.

Mezi spoji, které dopravce přidá, je například SC Pendolino s odjezdem z Prahy ve 14:12, který bude nově jezdit v pátek a v neděli, a nedělní spoj ve 20:12. Spojení s odjezdem v 19:12 podle nového řádu pojede i v sobotu.

Některé rychlíky podle ČD čeká změna cílové stanice. Rychlíky Vsacan, Zlínský expres a Šohaj budou od 10. června místo na pražském smíchovském nádraží končit na Hlavním nádraží. Mezinárodní rychlík Alois Negrelli nebude podle nového řádu zajíždět do Brna, ale pojede pouze mezi Berlínem a Prahou.

V oblasti regionální dopravy dozná jízdní řád jen několika drobných úprav. Podle ČD jde ve většině případů o posun doby odjezdu vlaků, které si vyžádaly kraje jako objednatelé dopravy.