Dráhy udělaly první krok k holdingu

České dráhy

České dráhy

Na české železnici se začíná rýsovat nové holdingové uspořádání. Představenstvo Českých drah jmenovalo 18 holdingových manažerů, kteří budou zajišťovat některé činnosti pro celou skupinu.

„Samotný holding vznikne v okamžiku, kdy budeme z Českých drah schopni vyčlenit osobní dopravu a majetek,“ uvedl šéf ČD Petr Žaluda. Skupina bude stát na třech rovnocenných pilířích, osobní dopravě, nákladní dopravě a správě nádraží. Jistý druh holdingu už na železnici funguje, ale věc není dotažená. Matkou je dotovaná osobní doprava, pod kterou spadá čistě komerční cargo a také majetek včetně nádraží.

Termíny další transformace zatím nejsou jasné, podle slov Žaludy ale nová struktura zřejmě ještě příští rok nebude fungovat.
Noví holdingoví manažeři se ve všech případech rekrutovali ze současných zaměstnanců skupiny Českých drah.

Představenstvo jim ale rozšířilo pravomoci. Například informatiku bude řídit Ivo Kocian z ČD Cargo, lidské zdroje dostal personální náměstek ČD Pavel Švagr a marketing Miroslav Šebeňa z Českých drah. Dráhy de facto kopírují model letištního aeroholdingu, centrálně se budou řídit například investice nebo mzdová účtárna. O obřím železničním holdingu se mluví dlouhá léta. Jednou z dceřiných firem by mohla být i Správa železniční dopravní cesty, která vlastní koleje. Ta ale zatím stojí stranou současných snah vedení Českých drah. Naopak ve hře
je plán, podle kterého by SŽDC odkoupila od ČD nádraží.