EasyJet začíná testovat mobilní letenky. Cestující se odbaví do 10 sekund

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Luca Mascaro

EasyJet, druhý největší pravidelný dopravce na pražském letišti Václava Havla, přichází z novinkou. Začíná testovat mobilní letenky. Plánuje je postupně rozšířit do celé své sítě, dočkat se tak mají i cestující z Prahy.

Testování mobilních letenek proběhne na letech z následujících letišť: Londýn Stansted, Londýn Southend, Manchester, Edinburgh, Amsterdam a Nice.

Cestující, kteří poletí z některého z vybraných letišť, se budou moci odbavit za méně než 10 sekund a stáhnout a uložit si svůj palubní lístek do telefonu. Jediná podmínka je použití chytrého telefonu se systémem iOS či Android.

„Od našich zákazníků a uživatelů aplikace víme, že o tuto službu je velký zájem. Mobilní letenky jsou tedy dalším důležitým krokem na naší cestě k jednoduššímu a dostupnějšímu cestování,“ říká marketingový ředitel společnosti easyJet Peter Duffy.

Novinky pro celou síť

„Po úspěšném testování hodláme spolupracovat se všemi šesti letišti na rozšíření této funkce do celé naší sítě. Test bude také rozšířen o možnost stažení letenky pro více osob do jednoho zařízení tak, aby se rodiny mohli odbavit za použití jednoho, nebo více telefonů, podle toho, co jim bude více vyhovovat,“ doplňuje Duffy.

Palubní lístek bude po stažení dostupný i v režimu offline, takže není nutné síťové připojení ani wi-fi a zákazník tak nebude muset platit žádné roamingové poplatky. Aplikace obsahuje i oblíbenou funkci Passbook od Apple, která zákazníkům umožňuje ukládat letenky na plánované cesty na jedno bezpečné místo.

Současně aplikace také pozná, zda byl cestující již odbaven přes počítač na easyJet.com a umožní mu tak si znovu stáhnout palubní lístek bez nutnosti opětovného odbavování. Letenku si zákazník může stáhnout kdykoliv od 30 dnů až do dvou hodin před plánovaným odletem.

Od jejího spuštění na konci roku 2011 si aplikaci easyJet stáhlo přes 4,5 milionu lidí. Aplikace je zdarma a je kompatibilní s chytrými telefony iPhone i Android, čímž cestujícím umožňuje „za pochodu“ vyhledávat ceny letenek, rezervovat lety a mnohem více jen za použití jejich telefonu.

Později v tomto roce bude testování také rozšířeno tak, aby zahrnovalo mobilní web, který umožní vyzkoušet aplikaci i přístrojům s Windows 7/8 a Blackberry.